Švedska bo posodobila lovska letala JAS-39 gripen

by Urednik

ZA NADGRADNJO GRIPNOV BO ŠVEDSKA NAMENILA 337 MILIJONOV USD

SAAB AB je prejel pogodbo v vrednosti približno 337 milijonov dolarjev za nadgradnjo in posledično zagotovitev nadaljnjega delovanja letal JAS-39C ter JAS-39D gripen v uporabi v švedskih letalskih silah.


V dokumentu piše, da posodobitev letal gripen vključuje vgradnjo nove različice motorja, ki bo izboljšal zmogljivosti letenja, ter integracijo učinkovitejšega sistema elektronskega bojevanja (najverjetneje je to Saabov sistem arexis).

Poleg tega bodo lovci gripen dobili nov radar, ki naj bi povečal domet zaznavanja in sledenja ciljem, ter izboljšan sistem letalske elektronike.

Na koncu sporočilo za javnost pravi, da bo posodobitev starejših bojnih letal 4. generacije izboljšala interakcijo s sodobnejšo različico gripen E in na splošno povečala bojne zmogljivosti švedskih lovcev.

Trenutno so švedske letalske sile oborožene s 94 letali gripen različic C in D, 71 enosedi JAS-39C in 23 dvosedi JAS-39D.

Po prejšnjem načrtu naj bi Švedska te stroje začela razgrajevati leta 2023 in jih postopoma nadomestila s 60-70 novimi večnamenskimi JAS-39E. Zdaj je očitno, da je razgradnja starejših lovcev te vrste preklicana.

Dodati velja, da na podlagi zgoraj opisanih načrtov ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne bi smel upati na prenos zastarelih švedskih gripnov oboroženim silam Ukrajine. Malo verjetno je, da je švedsko obrambno ministrstvo pripravljeno porabiti takšna sredstva za posodobitev svojih lovcev, ki bi jih nato dalo Kijevu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki