Talibani so južno od Kabula zadeli ameriškega lovca F-16

by Urednik

ZDA ŠELE PO OBJAVI FOTOGRAFIJ POTRDILE POŠKODBE BOJNEGA LETALA

Ameriško bojno letalo F-16 je 13. oktobra 2015 v vzhodnem Afganistanu zadel sovražnikov ogenj, so po skoraj tednu dni potrdili ameriški vojaški uradniki, vendar šele po tem, ko je tiskovna agencija AFP objavila fotografije letalskih delov v rokah talibanov.

Napad na ameriškega lovca F-16 se je zgodil v okrožju Sayid Karam v vzhodni afganistanski provinci Paktia, ki je v veliki meri je pod nadzorom talibanov. Ameriško bojno letalo je po tem, ko so ga zadeli izstrelki manjšega kalibra in poškodovali enega od stabilizatorjev letala ter eno izmed bomb, odvrglo odvečni tovor in prekinilo misijo.

Militantni skupina Talibanov je še isti večer na Twitterju objavila novico, da so sestrelili ameriško letalo, kar pa je Ameriška vojska zanikala in sporočila, da niso prejeli nobenega poročila, ki bi to novico potrdil.

Tiskovna agencija AFP je nato na spletni strani objavila fotografije delov ameriškega letala s katerimi so se slikali talibanski uporniki, vendar pa je šlo za dodatna rezervoarja za gorivo, raketo zrak-zemlja in dve nevodljivi bombi.

Šele po objavi fotografij so Ameriške letalske sile potrdile novico, da je talibanom z ognjem majhnega kalibra uspelo poškodovati lovca F-16 v provinci Paktia v Afganistanu – poškodovati stabilizator letala ter eno izmed bomb. Pojasnili so, da je pilot odvrgel dodatna rezervoarja za gorivo in tri kose orožja pred vrnitvijo v letalsko bazo. Odnesel jo je brez poškodb.

Talibani so sestrelili več vojaških helikopterjev s pomočjo orožja majhnega kalibra, vendar jim do sedaj ni nikoli uspelo sestreliti ameriško nadzvočno bojno letal. Tokrat je prvič, da je talibanom uspelo zadeti ameriškega lovca F-16.

Ameriške letalske sile imajo lovce F-16 nameščene v Afganistanu že vse od začetka vojaške operacije proti talibanom v letu 2001. Po ameriškem “umiku” iz Afganistana v letu 2014 so Ameriške letalske sile v letalski bazi Bagram ohranile še eno eskadriljo lovcev F-16.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki