Teroristične skupine v Siriji uporabljajo nemške rakete

by Urednik

SIRSKI UPORNIKI Z NEMŠKIMI RAKETAMI UNIČUJEJO TANKE SIRSKE VOJSKE

Uporniška Svobodna sirska vojska (FSA) in različne teroristične skupine, ki skupaj želijo strmoglaviti sirsko vlado, imajo nemško-francoske rakete, poročajo nemški mediji.

Svobodna sirska vojska (FSA) in teroristične skupine, povezane z al Kaido, ki delujejo v Siriji in Libanonu, uporabljajo nemško-francoske protitankovske rakete. Gre za rakete MILAN, verjetno pa tudi HOT, ki jih Nemčija in Francija izdelujeta že vse od 70-ih let ter jih ima v svoji oborožitvi tudi Sirska vojska. Za protitankovske rakete MILAN je potrjeno, da jih uporablja tudi Svobodna sirska vojska (FSA).

V Nemčiji kar velik del javnosti nasprotuje vključevanju v sirski konflikt in tudi dobavi orožja sirskim upornikom, nasprotujejo pa tudi vključevanju Nemške vojske v mednarodne vojaške operacije. Tudi nemška vlada v zadnjih letih vse bolj previdno prodaja orožje tujim državam (izjema so zahodne in azijske države), zato je nemško orožje v rokah FSA postala vroča tema po obisku nemškega poslanca v Siriji prejšnji teden.

Poslanec Jan van Aken iz Socialistične stranke je med obiskom Sirije videl da kurdski uporniki v Siriji uporabljajo protitankovske rakete MILAN. Te naj bi iz Zvezne republike Nemčije prodali v Sirijo leta 1978. Van Aken je zato v medijih kritiziral nemške predpise za izvoz orožja in komentiral, da je največja težava izvoza orožja, da nihče ne ve, kaj se bo z njim zgodilo dvajset oz. trideset let kasneje.

Svobodna sirska vojska (FSA) dobila rakete MILAN F2 tudi iz Katarja

Je pa Svobodna sirska vojska (FSA) le marca 2013 Sirski vojski zaplenila 88 raket MILAN brez lanserjev. Te rakete so bile vse iz zalog Sirsko-arabske vojske, ki je 4400 raket MILAN standarda F-1 naročila leta 1977 in jih dobila v letih 1978-1979. Ima pa Svobodna sirska vojska (FSA) tudi ročne protitankovske raketne sisteme MILAN standarda F2, za katere ni znano da bi jih Sirska vojska kdaj imela v oborožitvi. Verjetno so jih kupili v Libiji ali Katarju, ki sta uporabnika teh raket. Katar je med libijsko revolucijo leta 2011 celo brezplačno dobavil Svobodni libijski vojski rakete MILAN. Katarska vojska ima rakete MILAN standard F2, Libijska vojska pa standard F3. To pomeni, da rakete definitivno prihajajo iz Katarja, bodisi neposredno bodisi prek Libije.

V spodnjem videoposnetku pripadniki Svobodne sirske vojske (FSA) izstrelijo protitankovsko raketo MILAN standarda F2.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Svobodna sirska vojska izstreli raketo MILAN

Povezani članki