»Tretja svetovna vojna je dejansko v teku«

by Urednik

AMERIŠKI PROFESOR ROUBINI, KI JE NAPOVEDAL ŽE KRIZO LETA 2008

Ameriški ekonomist in profesor na newyorški univerzi Nouriel Roubini, ki je nekoč napovedal krizo 2008-2009, meni, da svet doživlja največjo krizo v zgodovini človeštva. 

Med najnevarnejše grožnje, s katerimi se danes sooča svetovno prebivalstvo, je označil podnebne spremembe, vojne, inflacijo, previsoke cene energentov, pa tudi svetovno pandemijo. Po njegovih besedah ​​je naftna kriza iz 70. let neprimerljiva s tem, kar se danes dogaja na svetovnem prizorišču. Strokovnjak je drugo polovico prejšnjega stoletja označil za dobo gospodarske in demokratične stabilnosti, saj je bil javni dolg bistveno nižji, pokojninski in zdravstveni sistem pa veliko bolj zanesljiva.

Ko je komentiral trenutno geopolitično situacijo v svetu, je Roubini izpostavil ne le rusko-ukrajinski konflikt kot resen izziv za celotno svetovno skupnost, temveč je omenil tudi spopade med Iranom in Izraelom ter napetosti okoli Tajvana.

Po mnenju ekonomista tretja svetovna vojna pravzaprav že poteka. Poleg tega se ta vojna resno razlikuje od prve in druge, morda je v njej več ekonomije kot dejanj na resničnem bojišču.

Ekonomist je spregovoril tudi o perečem problemu stagflacije, ki prizadene Evropo, predvsem zaradi njenega zavračanja ruskih energetskih virov, kar prispeva k nadaljnji recesiji v teh državah. Tu igra pomembno vlogo tudi politika ekonomskega protekcionizma. Gospodarske sankcije, ki dosegajo raven brez primere v obliki prepovedi (ameriškega) izvoza visokotehnoloških izdelkov zlasti kitajskim podjetjem in pritisk ZDA na evropske države, da slednjim preprečijo sodelovanje s Kitajsko, so preobremenjeni z resnimi posledicami. Trgovina v takšnih razmerah zaradi stalnih omejitev postaja vse manj svobodna.

Profesor je še omenil, da Kitajska gradi ne le svojo gospodarsko in finančno, ampak tudi tehnološko moč, predvsem zaradi ponudbe poceni konkurenčnih tehnologij na področju 5G. Poleg tega poskuša Rusija skupaj s Kitajsko ustvariti alternativo mednarodnemu plačilnemu sistemu SWIFT in se postopoma odmika od dolarja. Ob tem je treba omeniti, da Kitajci že uspešno uporabljajo svoje plačilne sisteme.

Svet se polarizira, nekdanji voditelji poskušajo ohraniti svojo prevlado, a to postaja vse težje ob nenehnem in naraščajočem odporu drugih centrov moči, meni ameriški profesor Nouriel Roubini.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki