Turčija preklicala odločitev o pošiljanju dodatnih vojakov v Irak

by Urednik

IRAK SE BO OBRNIL NA VARNOSTNI SVET ZN, ČE TURČIJA NE UMAKNE SVOJIH SIL

Turčija je preklicala svojo odločitev, da v Irak pošlje dodatne vojake za urjenje sil, ki se borijo proti pripadnikom Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS). Ta poteza je sledila opozorilu iraškega premiera al-Abadija, ki je naznanil, da se bo obrnil na Varnostni svet Združenih narodov (ZN), če turški vojaki skupaj z oklepniki ne bodo zapustili Iraka v 48 urah.

Kot je zapisal premier Iraka na svojem twiterju, bo Irak zaprosil,Varnostni svet ZN za pomoč, če Turčija ne bo umaknila svojih enot iz Iraka v 48 urah. Irak se lahko obrne na ZN, če turške sile ne bodo zapustile njegove države, je napisal iraški premier Haider el Abad.  Po navedbah iraških oblasti je bataljon turških tankov vdrl v pokrajino Najnava v Iraku z izgovorom, da usposabljajo iraške sile za protiteroristični  boj.

V sporočilu je turški premier Ahmet Davutoglu dejal, da Turška vojska v Irak ne bo poslala dodatnih sil, dokler se v Bagdadu ne bodo “pomirili”. Davutoglu je pred tem trdil, da je bil prihod turških enot rutinska rotacija četa za podporo vojaškega kampa, ki so ga turške sile ustanovile na zahtevo guvernerja Mosula. Nek turški uradnik je dejal: “Turčija usposablja borce Peshmerge kot del kampanje proti ISIS-u že nekaj časa. To ni nič novega.” Turška vojska naj bi do sedaj usposobila že več kot 2500 vojakov kurdskih sil, pri usposabljanju pa so uporabljali tako orožje kot artilerijo.

Irak bi za pomoč lahko zaprosil Rusijo

Vodja iraškega parlamentarnega odbora za obrambo in varnost Hakim El Zamilije je že pred tem v intervjuju za Arabi el Dzhadid izjavil, da bi Bagdad lahko zaprosil za pomoč Moskvo, potem ko je Turčija porušila suverenost Iraka. Iz poročila je moč sklepati, da je Turčija v petek napotila približno 130 do 150 vojakov skupaj z 20 do 25 tanki v severni del Iraka. Turške sile imajo v bližini mesta Mosul menda nalogo, da usposabljajo pripadnike Peshmerge, ki je vključena v boj proti Islamski državi.

V soboto 5. decembra 2015 je Bagdad to potezo označil za „resno kršitev iraške suverenosti“, glede na dejstvo, da Turčija za to akcijo ni dobila odobritve iraških oblati. Hakim el Zamili je že pred tem zagrozil Turčiji z vojaško operacijo, če turški vojaki ne bodo zapustili Iraka. Ankari je sporočil, naj svoje vojaške sile  – tanke in artilerijo – umakne iz iraške province Ninive. Iraški predsednik Faud Masum je incident označil kot kršenje mednarodnega prava in svetoval Ankari, da bi se v prihodnje vzdržala podobnih aktivnosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Bo Irak prosil Rusijo, da pomaga “pregnati” Turško vojsko?

Iz Iraka prihajajo nove obtožbe na račun Turčije in sicer, da naj bi v severni Irak poslala 130 vojakov, ki naj bi domnevno usposabljali pripadnike Peshmerge za boj proti Islamske države.

Ruske lovske bombnike Su-34 v Siriji oborožili še z raketami zrak-zrak

Ruski lovski bombniki Suhoj Su-34 fullback so bili v ponedeljek 30. novembra 2015 med napadi na položaje Islamske države v Siriji prvič oboroženi tudi z izstrelki zrak-zrak kratkega in srednjega dosega.

Povezani članki