Turčija skuša “matirati” Rusijo v Gorskem Karabahu

by Urednik

NA KAVKAZU VNOVIČ SPOPADI MED ARMENCI IN AZERBAJDŽANCI

Zamrznjeni konflikt v Gorskem Karabahu je ponovno izbruhnil, medtem ko Moskva in Washington skušata pomiriti Armence ter Azerbajdžance, pa Turčija, prav tako ključni akter v regiji, odločno podpira azerbajdžansko stran. Predsednik Erdogan, ki je v  sporu z Rusijo, skuša tako odpreti novo fronto, navaja poljska Gazeta Wyborzca.

Tako komentator poljskega časnika ugotavlja, da so boji, ki so se ponovno razplamteli v Gorskem Karabahu, izzvali zaskrbljenost tako generalnega sekretarja OZN Ban Ki Muna kot svetovnih voditeljev. Ameriški državni sekretar John Kerry je pozval strani v spopadu k vzdržnosti in strogemu spoštovanju leta 1994 sklenjenega premirja. Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval k hitri prekinitvi ognja in prav tako k vzdržnosti. Njegov zunanji in obrambni minister sta že vzpostavila stike s kolegoma iz Armenije ter Azerbajdžana.

Zamrznjeni vojaški konflikt v Gorskem Karabahu, spornem ozemlju na območju Kavkaza, ki si ga lastita tako Armenija in Azerbajdžan, se je ponovno razplamtel. ZDA in Rusija sicer želita pomiriti strasti, na drugi strani pa je Turčija odločno podprla Azerbajdžan. Analitiki so mnenja, da skuša s temi dejanju turški predsednik Erdogan, ki je v sporu z Moskvo, odpreti novo fronto proti Rusiji. Zavzel je nasprotno stališče in pozval Turke, naj molijo za azerbajdžanske brate ter za njihovo zmago ob majhnih izgubah. Erdogan je še izjavil, da bodo podpirali Azerbajdžan do konca in da bo Karabah nekega dne znova v rokah prvotnega lastnika – Azerbajdžana.

Tudi moskovski opazovalci menijo, da vojno podpihuje prav Ankara, ki se je v ozadju sirskega konflikta “spopadla” z Moskvo. Turški predsednik naj bi s tem Erdogan skušal skuša “matirati” Rusijo in svojim željami podrediti smer ZDA na Bližnjem vzhodu, opozarja politični komentator Moskovskega komsomolca Mihail Rostovski. Po njegovem mnenju grožnja velikega konflikta glede Gorskega Karabaha vsekakor obstaja.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

Azerbajdžanska vojska sestrelila helikopter Mi-24 vojske Karabaha

V sredo 12. novembra 2014 je okoli 13.45 ure Azerbajdžanska vojska sestrelila bojni helikopter Mil Mi-24 oboroženih sil samooklicane Republike Gorski Karabah.

Azerbajdžan bi kupil še 100 tankov T-90 in BMP-3 krizantema-S

Azerbajdžan bi rad kupil dodatnih 100 ruskih glavnih bojnih tankov T-90, z Rusi pa se dogovarjajo tudi nakup protitankovskih raketnih sistemov krizantema-S.

Povezani članki