Turki bodo razvijali srednje bojno letalo

by Urednik

BO IMELO NOVO TURŠKO LETALO MOTORJE IZ UKRAJINE?

Turčija je začela z razvojem bojnega letala, ki bo služilo kot napredno šolsko letalo in lahko jurišno letalo, poimenovali pa so ga hurjet (HürJet).

Prvo domače turško bojno letalo naj bi poletelo v letu 2022, je zatrdil predsednik uprave Turkish Aerosapce Industries Temel Kotil. Turško bojno letalo so poimenovali hurjet, zasnovano pa bo za napredno usposabljanje in urjenje vojaških pilotov in bo imelo tudi zmogljivosti za podporo pehotnih enot na bojišču. V osnovi bodo novo turško letalo razvijali kot napredno šolsko letalo in lahko jurišno letalo. Kot navajajo turški mediji, bo hurjet opremljen s sodobnim sistemom za upravljanje letala, doseglo bo hitrost do 1,2 macha in največjo višino do 15.000 m.

Bojna različica letala hurjet bo opremljena z devetimi obesnimi točkami, na katerih bo lahko nosila do 3 t oborožitve. Slednje bo odvisno od nalog, ki bodo obsegale napade na talne cilje, neposredno podporo enotam na bojišču in napadom z natančno vodenim strelivom.

Nekateri viri navajajo, da bo turško šolsko – bojno letalo hurjet opremljeno z novim ukrajinskim pogonskim agregatom – turboventilatorskim motorjem Ivčenko-Progress AI-222-25F, ki so ga sprva namenili za pogon ruskih šolskih letal Jakovljev Jak-130 in kitajskih šolskih letal Hongdu L-15.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki