Turško podjetje Roketsan bo izdelovalo manevrirne rakete za lovce F-35

by Urednik

TURKI BODO NADALJEVALI RAZVOJ RAKETE SOJ-M ZRAK-ZEMLJA ZA LETALA F-35

Ameriški proizvajalec obrambnih sistemov Lockheed Martin je s turško družbo Roketsan podpisal pogodbo za izdelavo vodenih izstrelki zrak-zemlja SOJ-M za lovce 5. generacije F-35, so zapisali na spletni strani podjetja. Načrtujejo, da bodo manevrirne rakete SOJ-M na voljo vsem uporabnikom bojnih letal F-35 v letu 2018.

Pogodbo sta podpisala izvršni podpredsednik Lockheed Martin Missiles and Fire Control Rick Edwards in predsednik uprave Roketsan Eyup Kaptan podpisala sporazum.

Družbi bosta skupaj razvijali in proizvajali nove manevrirne rakete SOJ-M, ki bodo prilagojene posebnim potrebam lovcev F-35 (namestitev v bombnih jaških), kot tudi za preostala bojna letala, ki bodo izstrelke zrak-zemlja imela pritrjena na zunanjih nosilcih.

SOM (Stand-Off Missile) je vodena raketa z visoko natančnostjo, ki so jo v Turčiji začeli razvijati leta 2006 in prvič predstavili ob 100. obletnici Turških letalskih sil v Izmirju junija 2011. Uporablja se lahko  za nepremične in premične cilje na razdalji več kot 180 kilometrov. Turki so pred dnevi v vetrovniku predstavili koncept rakete SOJ-M za lovca F-35. Ta je razvita za protiladijsko in protioklepno bojevanje, zato ima  bojno glavo z učinkom fragmentacije pri mehkih ciljih (osebna vojaška vozila brez oklepa, radarji, stavbe, itd).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki