Ukrajinci bodo proizvajali avtomatski bombomet UAG-40

by Urednik

UKRAJINSKI AVTOMATSKI BOMBOMET UAG-40

Kijevski proizvajalec orožja Leninska Kuznya bo ponovno začel proizvajati avtomatski bombomet UAG-40, ki so ga razvili skupaj z projektivnim birojem KB Precision Mechanisms.

Trinožni avtomatski bombomet (metalec granat) UAG-40 so v Ukrajini začeli poskusno proizvajati že v oktobru 2013, sedaj pa načrtujejo proizvodnjo 500 kosov tega orožja letno. Cene enega UAG-40 je približno 20 tisoč dolarjev, Ukrajinci pa pravijo, da je njihov bombomet lažji, cenejši in nič slabši po kakovosti kot evropska konkurenca. Pričakujejo, da bodo kupce za UAG-40 našli predvsem v tujini.

Avtomatski bombomet z raketnim pogonom ima doseg  več kot 2000 metrov in se uporablja za napade na sovražnikovo pehoto, lahka oklepna vozila in utrjene položaje.

UAG-40 je prvi prenosni avtomatski bombomet, nameščen na trinožnem stojalu, celoten sistem pa tehta manj kot 30 kilogramov.  Zaradi majhne teže in trinožnega stojala je mogoča hitra zamenjava strelnega položaja UAG-40 tako na prostem kot v urbanem okolju. Strelja lahko posamično ali rafalno s teoretično hitrostjo do 400 bomb na minuto, bombe pa so v nabojniku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Tehnične lastnosti avtomatskega bombometa UAG-40:

Naj.  dolžina: 960 mm

Dolžina cevi 400 mm

Masa (brez granat): 17 kg

Strelivo:  40 х 53 mm

Hitrost izstreljene bombe: 240 m/s

Domet: 2200 m

VIDEO: Streljanje z avtomatskim bombometom UAG-40

Povezani članki