Ukrajinci napovedujejo lastno lahko bojno letalo – LBL

by Urednik

UKRAJINCI BODO KONSTRUIRALI ZAMENJAVO ZA LOVCE MIG-29

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pred dnevi napovedal, da bodo ukrajinski obrambni proizvajalci kmalu konstruirali novo lahko jurišno (večnamensko) letalo LBL, s katerim bodo zamenjali sovjetske modele L-39 (gre za češkoslovaško šolsko letalo iz obdobja Sovjetske zveze!), Su-25 in MiG-29. Med obiskom razvojnih in proizvodnih obratov proizvajalca motorjem Ivčenko-Progress v Zaporožju so Porošenku predstavili modele platform novega bojnega letala, katerega program so poimenovali ”Legkiy Boiviy Litak’’ – lahko bojno letalo – LBL.

Novo ukrajinsko lahko bojno letalo bo “podobno” kitajskemu nadzvočnemu šolskemu in lahkemu jurišnemu letalu Hongdu L-15 in iranskemu podzvočnemu letalu shafaq. Zaenkrat je “novo” ukrajinsko letalo še v konceptualni fazi oblikovanja.

LBL bo dvosedo šolsko in lahko jurišno letalo, razvija ga Harkovski letalski inštitut v sklopu Nacionalne letalske univerze v partnerstvu z družbo Motor Sich iz Zaporožja (proizvajalcem motorjem, ki je razvil tudi turboventilatorski motor D-18T, kakršen poganja transportno letalo An-124, izdelujejo pa še turbogredne motorje za helikopterje ipd.).

Kot so poročali ob obisku Porošenka, naj bi motor za prvo ukrajinsko lahko bojno letalo razvili na osnovi motorjev AI-225-25 (poganja npr. Kitajsko letalo L-15  in rusko letalo Jak-130) ali AI-322F (poganja letalo Jak-130, izdelujejo ga od leta 2009). Vgrajena elektronika bo zahodnega in ukrajinskega izvora.

Letalo LBL bodo uporabljali za šolanje, za naloge lahkega jurišnika in kot izvidniško letalo, nosilo pa bo lahko do 3000 kg bojnega tovora, dosegel najvišjo hitrost 1040 km/h in največjo višino 14.000 m ter imel dolet 780 km.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki