V Cerkljah ob Krki zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

by Urednik

DAN SLOVENSKEGA VOJAŠKEGA LETALSTVA

V torek, 12. januarja 2016, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske (SV) zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujejo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

Ustanovitev ljubljanske in mariborske letalske stotnije 14. in 15. decembra 1918 sta datuma, s katerima je povezan začetek slovenskega vojaškega letalstva. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.

Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet opravila 12. januarja 1919, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na izvidniški polet na Koroško in mitraljirala avstrijske enote. Ta dan je danes tudi dan slovenskega vojaškega letalstva.  Mariborska letalska stotnija je sicer svoje prve vojaške polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918.

Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojsk, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega.

V novejši zgodovini so pomembni mejniki prebeg pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem gazela iz mariborske vojašnice v vrste Teritorialne obrambe 28. junija 1991, ustanovitev 15. brigade junija 1992 in preoblikovanje vojaškega letalstva novembra 2004.

Današnji 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske sestavlja šest enot: 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. Letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora.  Enote polka bazirajo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku.

Dan slovenskega vojaškega letalstva 2016

 

Dan vojaškega letalstva so letos obeležili v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva SV. Slovesnosti so se udeležili državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, župani občin Brežice, Krško, Sevnica in Kostanjevica na Krki ter predstavniki lokalnih skupnosti.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital, predstavil njihove dosežke v zadnjem letu in poudaril pomen vojaškega  letalstva.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj je v pozdravnem nagovoru orisal zgodovino slovenskega letalstva in spomnil na začetek delovanja letalskih sil Slovenske vojske z junaškim preletom majorja Kalana in praporščaka Šuštarja 28. junija 1991 v vrste Teritorialne obrambe s helikopterjem gazela ter jima ob tej priložnosti podelil oznake letalskih enot.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital, predstavil njihove dosežke v zadnjem letu in poudaril pomen vojaškega letalstva.

»Vi, pripadnice in pripadniki 15. polka vojaškega letalstva, danes združujete vse letalske enote Slovenske vojske in ste zelo pomembna komponenta naših obrambnih sil. Naloge, ki jih opravljate, so izredno pomembne za nacionalno varnost, sodelujete pa tudi v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. Poleg tega prispevate neprecenljiv delež k uspešnosti slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči, s čimer neposredno pomagate državljankam in državljanom, ki se znajdejo v veliki stiski.«

Opravljene naloge 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske v letu 2015

Drugo polovico leta 2015 je zaznamovala operacija Migrant, v kateri je polk deloval v podporo Policiji in Civilni zaščiti ter poveljstvom in enotam Slovenske vojske, ki so bile nastanjene v Vojašnici Jerneja Molana. Brez volje in motivacije vsakega posameznika, od vojaka do častnika, 15. polk lani ne bi mogel opraviti teh nalog.

Poleg tega so, kot je dejal Bizjak, delovali na mednarodnih in domačih vajah. Dežurna posadka 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske je lani v reševalnih akcijah posredovala 226-krat, od tega 132-krat pri reševanjih v gorah in 94-krat z zagotavljanjem helikopterske nujne medicinske pomoči. Pri tem je prepeljala 254 poškodovanih ali obolelih, 520 reševalcev in 29 ton opreme za prvo pomoč ter naletela 270 ur. Javnost je zelo dobro sprejela tudi prevoze z letalom falcon za potrebe Slovenije Transplanta in programa Atares. V okviru nalog za Slovenijo Transplant je 152. letalska eskadrilja do zdaj opravila sedem prevozov življenjsko pomembnih organov in zdravil, v programu Atares pa en prevoz. Mag. Miloš Bizjak je ob tem dejal, da si želi, »…da bomo kljub izjemno slabemu finančnemu stanju uspeli zbrati finančna sredstva za obdobni servis falcona, ki nas čaka marca, da bo falcon to humanitarno dejavnost opravljal še naprej.«

Odlikovanje majorja Kalana in praporščaka Šuštarja

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj je v pozdravnem nagovoru orisal zgodovino slovenskega letalstva in spomnil na začetek delovanja letalskih sil Slovenske vojske s herojskim preletom majorja Kalana in praporščaka Šuštarja 28. junija 1991 v vrste Teritorialne obrambe s helikopterjem gazela ter jima ob tej priložnosti podelil oznake letalskih enot.

Medaljo za hrabrost je prejel višji vodnik Čopi Purkart. Zahvalo 15. polka vojaškega letalstva je med drugimi prejela tudi Občina Sevnica. Letalski znak Krilca so prejeli štirje novi operativni piloti, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske.  V čast dneva slovenskega vojaškega letalstva se je prireditev končala s preletom letalnikov slovenskega in madžarskega vojaškega letalstva.

Pripravili: B. Knific, Jani Krošl (SV), foto: Johann Franken in arhiv 152. polka VL SV

OB DNEVU SLOVENSKEGA LETALSTVA

Prvi bojni polet 12. januarja 1919

Pripadniki letalskih sil Slovenske vojske svoj dan praznujejo v spomin na prvi bojni polet, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, pripadnika ljubljanske letalske stotnije, 12. januarja 1919 poletela na izvidniški polet na Koroško in mitraljirala avstrijske enote. Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V stotnijah, ki sta bili vključeni v Maistrove enote, so leteli slovenski piloti avstro-ogrskega vojaškega letalstva. Naj ob prvih korakih v slovenskem vojaškem letalstvu  spomnimo na sploh prve polete z motornimi letali, ki so zaznamovali uvodna leta 20. stoletja. Deset let pred prvim bojnim poletom slovenskih pilotov v slovenski in celo svetovni letalski zgodovini beležimo pionirski polet bratov Rusjan, kar se je zgodilo le šest let kasneje od prvega poleta z motornim letalom na svetu. Edvard Rusjan velja za pionirja slovenskega letalstva in v zvezi z njim naj omenimo še en januarski datum: 9. januarja 1911 je prvi slovenski letalec tragično preminil med demonstracijskim poletom v Beogradu.

15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske

V oktobrski številki Revije Obramba 2013 smo predstavili preoblikovano zračno komponento Slovenske vojske, ki je sedaj združena pod okriljem 15. polka vojaškega letalstva s sedežem v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer so poveljstvo polka, 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola in 107. Letalska baza. V sestavi polka sta poleg omenjenih še 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora s sedežem na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika in radarjema dolgega dosega na Ledinekovem koglu in Ljubljanskem vrhu ter Enota Vojašnice Jerneja Molana.

Pred preoblikovanjem Slovenske vojske je bila zračna komponenta organizirana kot Brigada zračne obrambe in letalstva, po organizacijski spremembi so zmogljivosti ostale enake, le da se je element zračne obrambe (bivši 9. bataljon zračne obrambe) po novem preselil v obe pehotni brigadi, kjer je organiziran kot lahka raketna baterija zračne obrambe v okviru rodovskega bataljona, klub temu pa so bile podrejene enote deležne strukturnih in organizacijskih sprememb – od tod tudi nova imena. Celoten pogovor s poveljnikom 15. polka vojaškega letalstva je bil objavljen tudi na spletni strani Slovenski letalski portal – Intervju: poveljnik 15. polka vojaškega letalstva, podpolkovnik Bojan Brecelj.

Pripravil: Jure Mikelj

Povezani članki