V letu 2017 v prijateljskem ognju sestreljen ruski MiG-31

by Urednik

RAZKRITI VZROKI ZA STRMOGLAVLJENJE PRESTREZNIKA MIG-31

Ruska vlada je nedavno objavila dokument, ki razkriva da je bil aprila 2017 v “prijateljskem ognju” med vojaškimi vajami v Sibiriji sestreljen prestrezni lovec MiG-31, poroča The Drive.

»Prestrezno letalo MiG-31 iz vrst vzhodnega vojaškega okrožja je (26. aprila 2017) je strmoglavilo med usposabljanjem v bližini testnega poligona Telemba v (ruski avtonomni) Republiki Burjatija, ob 12:05 po moskovskem času. Oba člana posadke sta se izstrelila iz letala,«je takrat zapisalo rusko obrambno ministrstvo. “Na mesto incidenta je bil poslan helikopter za iskanje in reševanje. Letalo se je zrušilo na poligonu na nenaseljenem območju. Oba pilota sta se katapultirala. Takoj so jih evakuirali. Njuno življenje ni v nevarnosti,« so še zapisali.

Šele sedaj je ruska vlada razkrila, da je bil prestreznik sestreljen v “prijateljskem ognju”, zadela pa ga je raketa zrak-zrak R-33 drugega lovskega letala MiG-31, ki je tudi sodeloval pri vajah. Pilota drugega lovca naj bi kršila nekatere varnostne ukrepe, prav tako pa naj bi bil prezgodaj aktiviran radarski sistem s strani navigatorja in nato tudi izstreljena radarsko vodena raketa R-33. Navigator mora namreč pred izstrelitvijo rakete R-33 sam vklopiti radarsko usmerjanje cilja, kar se je dogodilo tudi v tem primeru.

Poleg napake navigatorja drugega lovca MiG-31, sta naredila napako tudi pilot in navigator sestreljenega letala, saj sta lovca MiG-31 usmerila v območje streljanja, so ugotovili preiskovalci.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki