V Libiji v zadnjih mesecih strmoglavila 2 (zasebna) lovca MiG-29

by Urednik

AMERIČANI »RAZKRIVAJO« RUSKO VPLETENOST V SPOPADE V LIBIJI

Ameriško vojaško poveljstvo za Afriko (AFRICOM) je sporočilo, da sta v zadnjih mesecih v Libiji strmoglavili najmanj dve lovski letali MiG-29, ki naj bi pripadali najetemu ruskemu paravojaškemu podjetju Wagner Group, ki v libijski vojni sodeluje na strani uporniškega generala Khalifa Haftarja.

Po ocenah Zahoda je Wagner Group v resnici tajna enota ruskega obrambnega ministrstva, ki jo uporablja v konfliktih, kadar je potrebno vmešavanje države prikriti.

Po podatkih Američanov naj bi prvi lovec MiG-29 v Libiji strmoglavil že 29. junija, drugi pa 7. septembra 2020. Ob tem dodajajo, da so ruska lovska letala v Libiji izvajala bojne zračne napade. AFRICOM meni, da ruska letala pilotirajo ruski zasebni vojaški izvajalci, ki jih financira država, v zadnjih tednih pa naj bi Moskva v Libijo napotila nova vojaška letala, da bi podprla ruske zasebne vojaške izvajalce.

Ruska vojaška letala verjetno zagotavljajo tesno zračno podporo in bombardiranja za pripadnike najemniških vojakov iz vrst Wagner Group, ki podpira boj Libijske narodne vojske (LNA) proti mednarodno priznani Vladi nacionalnega sporazuma (GNA). Ruska lovska letala naj bi v Libijo prispela prek Sirije, kjer so jih odeli v nove kamuflažne barve, da bi prikrili ruski izvor.

Pripravil A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki