V Nigeriji strmoglavila dva vojaška helikopterja

by Urednik

JE MILITANTNA SKUPINA BOKO HARAM SESTRELILA HELIKOPTERJA?

Minuli teden sta v Nigeriji strmoglavila dva vojaška helikopterja, pri tem pa so izgubili življenje trije pripadniki Nigerijskih letalskih sil. Prvi helikopter je strmoglavil 10. novembra 2014 med nadzorom predmestja Girei na območju zvezne države Adamawa na vzhodu Nigerije. V nesreči ni bilo smrtnih žrtev. Le tri dni kasneje (13. 11.2014) okoli 21.30 ure je na istem območju strmoglavil še en helikopter Nigerijske vojske, pri tem pa so umrli vsi trije člani posadke. Helikopter je letel v paru s še enim, vendar ni znano kaj je vzrok strmoglavljenja.

Nigerijske letalske sile so sporočile, da helikopterja nista bila napadena in da nesreči preiskujejo. Zaenkrat še niso znani podatki katera helikopterja so izgubili v nesrečah. Nigerijske letalske sile imajo v svoji floti helikopterje Agusta AW 109 LUH (13 + 7 naročenih) in AW-139 (1), Aérospatiale SA 330 puma (5), Eurocopter AS 332 super puma (3), Mil Mi-35 hind (8 + 3 naročene), Mil Mi-171SH (3 + 6 naročenih), Mil Mi-34 mermit (12) in Robinson R66 (2).

Tiskovni predstavnik Dele Alonge je potrdil incident in dejal: “Ko bomo zbrali vsa dejstva, bomo obrazložili vzroke za ta incident. Toda ena stvar je jasna, da helikopter ni strmoglavil zaradi sovražnikovega ognja. To nima nič opraviti s sovražnikom.”

Nigerijska vojska se namreč na severovzhodu države, v zvezni državi Borno spopada z ekstremistično skupino Boko Haram, ki naj bi 12. septembra 2014 v spopadih sestrelila nigerijsko vojaško letalo Dornier alpha jet, v strmoglavljenju pa sta umrla oba pilota.

Boko Haram

Militantna islamistična skupina Boko Haram na območju severovzhodne Nigerije razglasila kalifat in se podobno kot Islamska država v Iraku in Siriji bojuje proti muslimanom. Ustanovljena je bila  leta 2002, vodi pa jo Abubakar Shekau. Sprva so se njeni pripadniki osredotočili na nasprotovanju zahodnega izobraževanje – Boko Haram pomeni “zahodna izobrazba je prepovedana” v jeziku hausa.

Svoje vojaške operacije so začeli v letu 2009 in ustanovili islamsko državo. V teh letih je bilo predvsem v severovzhodni Nigeriji ubitih na tisoče ljudi, napadli pa so tudi policijsko postajo in sedež ZN v prestolnici Abuji. V ZDA so Boko Haram dali na seznam terorističnih skupin v letu 2013.

Njihove akcije so do sedaj prizadele že približno tri milijone ljudi, najbolj znana pa je aprilska ugrabitev več kot 200 deklet iz internat v mestu Chibok.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki