V Ukrajini “izgubili” 5 indijskih transportnih vojaških letal An-32

by Urednik

INDIJA MODERNIZIRA LETALA AN-32 V UKRAJINI

Indija je ukrajinskemu državnemu podjetju Ukrspetsexport že leta 2009 zaupala posodobitev transportnih vojaških letal An-32, katerih življenjsko dobo so želeli podaljšati za 25-40 let. Indijske letalske sile (IAF) so v Ukrajino poslale 40 letal An-32, status zadnjih 5-ih pa je med ukrajinsko državljansko vojno v zadnjih mesecih postal: “pogrešana letala”.

Ukrajinsko državno podjetje Ukrspetsexport in s tem tudi Kijev sta se v tem poslu izkazala za povsem nezanesljiva, saj so pravzaprav “izgubili” 5 indijskih transportnih vojaških letal An-32. Po podatkih Indijcev, naj bi jim Ukrajinci sporočili, da teh 5 letal ni mogoče najti oz. izslediti.

Indijski minister za obrambo Manohar Parrikar je v nekem intervjuju dejal, da so ta letala “obtičala” v Ukrajini zaradi nadaljevanja spopadov v tej državi, neki uradnik Indijskih letalskih sil pa je dejal, da je 5 letal An-32 zanje pravzaprav izgubljenih, saj jih je težko izslediti, diplomatska prizadevanja za iskanje teh letal pa niso bila uspešna.

Leta 2009 je Indija podpisala pogodbo z Ukrspetsexportom, ukrajinskim državnim podjetjem za trgovanje z orožjem, za posodobitev in podaljšanje življenjske dobe 104-ih vojaških transportnih leta Antonov An-32. Dogovorili so se, da indijska letala An-32 posodobijo, vanje pa vgradijo moderne elektronske sisteme ter povečajo njihovo nosilnost za približno 7 ton.

Posel vreden 400 milijonov USD se je začel pred dobrimi tremi leti, vendar se je posodobitev 40-ih letal An-32 zaradi spopadov med pro-ruskimi separatisti in ukrajinskimi oboroženimi silami v letu 2014 ustavila. Ukrajinski inženirji, ki naj bi opravili modernizacijo preostalih 64 letal v indijskem Kampurju, so ob začetku ukrajinske državljanske vojne prav tako zapustili Indijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki