V ZDA strmoglavil helikopter enote za posebne operacije

by Urednik

V NESREČI UMRLA DVA PRIPADNIKA SPECIALNE ENOTE

V ameriški zvezni državi Kalifornija je v bližini San Diega pred dnevi (27.8.2020) med vajo strmoglavil vojaški helikopter UH-60 black hawk, v nesreči sta življenje izgubila dva vojaka, še trije so poškodovani.

Posadka helikopterja UH-60 black hawk je s pripadniki enote za posebne operacije med izvajanjem usposabljanja strmoglavila v bližini letališča Coronado. Po navedbah neimenovanega uradnika obrambnega ministrstva se je nesreča zgodila na otoku San Clemente, zahodno od San Diega, kjer so na usposabljanju sodelovali pripadniki 160. letalskega polka za posebne operacije (SOAR).

Zaenkrat vzrokov za nesrečo še niso sporočili, saj preiskava še poteka. Prav tako ni znano (verjetno tudi ne nikoli ne bo), ali je v nesreči strmoglavil helikopter MH-60M black hawk v posebni različici silent hawk, ki se po ocenah poznavalcev razlikuje predvsem po drugačnih rotorjih (manjši hrup), trupu iz materialov, ki so radarsko slabo zaznavni, in drugih napravah ter senzorjih. Ta tip helikopterja je enota za posebne operacije Ameriške vojske uporabila tudi pri napadu na skrivališče Osame bin Ladna.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki