Več kot polovico kitajskih vojaških letališč ogrožajo stolpnice

by Urednik

KITAJSKI PILOTI IMAJO TEŽAVE S ŠIRITVIJO MEST

Več kot polovica kitajskih vojaških letališčih ima težave z onesnaženim zrakom in visokimi stolpnicami, ki jih obkrožajo, zaradi tega pa naj bi prišlo že do večjega števila nesreč in posledično zaprtij letališč, je na spletni strani objavila vladajoča Komunistična stranka.

V zadnjih 20-ih letih naj bi tako v vojaških letalskih oporiščih tako zaradi visokih stavb in hitrega širjenja urbanega okolja v bližini ter onesnaženega zraka  zgodilo že skoraj 100 nesreč. Kitajske letalske sile imajo s tem takšne težave, da so bili že oz. še bodo prisiljeni zapreti oz. premakniti kar 10 vojaških letališč.

“S stalnim širjenjem visokih mest se je razmeroma veliko število vojaških letalskih baz že združila z novimi mestnimi predeli in razvojnimi (industrijskimi, op. a.)  conami, kar vodi do poslabšanja čistega zračnega prostora,” so zapisali na spletni strani kitajske Komunistične partije. Onesnažen zrak naj bi oviral predvsem šolanje pilotov.

Kitajski mediji so zapisali, da naj bi več kot 1000 objektov kršilo omejitve višine v bližini vojaških letalskih baz po vsej Kitajski in da so nekateri objekti so zgrajeni ravno v smeri pristajanja in vzletanja letal, kar vodi do resnih varnostnih težav.

Kitajska lovca Suhoj Su-27

Kitajska vojska tako pogosto izraža pomisleke glede kršitev zakonov urbanističnega razvoja ob svojih bazah, zato so kitajske oblasti v juniju odobrile nov zakon za okrepitev zaščite vojaških baz.

Ob tem pa je Kitajska tudi pred kratkim sprostila omejitve za letenje na nizkih nadmorskih višinah kot vzpodbudo na naraščajočo helikoptersko industrijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki