Velika ruska zmaga v Kaspijskem morju?!

by Urednik

KMALU ZAČETEK ČRPANJA NAFTE IN PLINA V KASPIJSKEM MORJU

Podpis Konvencije o Kaspijskem morju je velika zmaga Moskve, saj dobiva Rusija možnost ne samo izkoriščanja kaspijskih naftno-plinskih nahajališč, pač pa tudi uresničitve strateških načrtov na Bližnjem vzhodu, meni CNN-ova novinarka Nina dos Santos.

Po razpadu Sovjetske zveze se je pet držav (Rusija, Kazahstan, Turkmenistan, Iran in Azerbajdžan) sprlo zaradi Kaspijskega morja, kar je oviralo izkoriščanje naravnih virov na tem območju. Gre za zelo bogato območje zalog zemeljskega plina in nafte, ki ga ocenjujejo na približno 20 milijard sodčkov.

Vse te zaloge in denar zanje so nekaterim državam tega območja nujno potrebni, saj so njihova gospodarstva precej nestabilna ter slabo “stoječa”. Tako bo sporazum med petimi državami o Kaspijskem morju odprl pot investicijam za prihodnje infrastrukturne projekte. Med drugim gre za izkoriščanje velikih naftnih polj v Turkmenistanu, ki jih bodo povezali s porabniki teh zalog, ti pa se – seveda – nahajajo na zahodu v Evropi.

Vse to se je zgodilo v trenutku, ko se ZDA umikajo iz jedrskega sporazuma z Iranom, kar bo aktualiziralo uvajanje dodatnih sankcij proti tej državi, z novi paketom sankcij pa se sooča tudi Rusija. Kot še navaja dos Santosova, lahko voditelja Irana in Rusije predstavita omenjeni sporazum svojim državljanom in prebivalcem drugih kaspijskih držav kot “dogovor med prijatelji,  zelo ima za gospodarsko strateški in politični pomen” za celotno regijo in za Bližnji vzhod. Točko o prepovedi  tujih sl pa je CNN-ova novinarka razglasila za odločilno zmago Rusije. Po njenih besedah je Kaspijsko morje pomemben strateški element z gledišča naftno-plinskih zalog, pa tudi najpomembnejši element vse ambicioznejše ruske bližnjevzhodne strategije in njenih povezav z Iranom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki