Venezuela premestila težko oborožitev na mejo s Kolumbijo

by Urednik

NA KOLUMBIJSKO MEJO NAPOTENE HAVBICE 2S19 MSTA-S  IN TANKI T-72

Prebivalci vzhodne Venezuele so na spletu objavili posnetke vojaških konvojev s topniškimi sistemi, glavnimi bojnimi tanki, oklepniki in drugo vojaško opremo med premikom proti kolumbijski meji.

Venezuelska kriza se še naprej stopnjuje, potem ko opozicija na čelu z voditeljem Juan Guaido, ki se je na protestih 22. januarja 2019 razglasil za začasnega predsednika Venezuele (do rezultatov demokratičnih volitev), nasprotuje novemu mandatu dosedanjega predsednika Nicolasa Madura, ki je začel svoj drugi mandat na čelu te južnoameriške države (na zadnjih majskih volitvah je dobil okoli 70 odstotno podporo, vendar ga večinsko opozicijski parlament ni potrdil).

Sedanja oblast, ki jo podpirajo Rusija, Mehika, Bolivija in Kuba, se boji državnega udara opozicije, ki jo podpirajo ZDA, Kanada in večina držav Latinske Amerike (Brazilija, Kolumbija, Čile, Ekvador, Peru, Paragvaj, Argentina).

Rusija, ki trdi, da skušajo nekatere države (mislijo najverjetneje na ZDA, op. a.) izsiliti spremembo oblasti, naj bi ob začetku protestov v Kolumbijo že skrivnostno poslala okoli 400 najemniških vojakov, da preprečijo oboroženo vstajo v državi. Zaradi strahu pred morebitno zunanjo vojaško intervencijo pa venezuelski predsednik Maduro tudi že okrepi oklepne sile vzdolž kolumbijske meje. Na posnetkih so tudi samovozne havbice 2S19 msta-S 152mm (v zadnjih letih so jih v Rusiji nabavili 57), glavne bojne tanke T-72B1V (v zadnjem desetletju so jih v Rusiji nabavili okoli 200).

Nekateri celo napovedujejo, da bi lahko ameriške vojake ob umiku iz Afganistana in Sirije prerazporedili v Kolumbijo za posredovanje v Venezueli. Vendar pa je kolumbijsko obrambno ministrstvo že sporočilo, da kolumbijska vlada ne bo omogočila uporabe vojaških baz, da bi Ameriška vojska lahko sprožila morebitno vojaško invazijo v Venezueli.

Venezuelske oblasti so sicer v zadnjih dveh letih, ko se je gospodarska kriza stopnjevala, zaradi izseljevanja že močno okrepile policijske enote na obmejnem območju s Kolumbijo.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki