VIDEO: Futuristični vojaški hidrogliser ghost

by Urednik

BO GHOST NADOMESTIL HELIKOPTERJE V AMERIŠKI MORNARICI?

Ameriško podjetje Juliet Marine Systems je predstavilo prototip nove pomorske bojne platforme – hidrogliser ghost (duh), ki ga razvijajo za potrebe Ameriške mornarice. Plovilo s futurističnim izgledom bo namenjeno hitrim napadom na sovražnikovem ozemlju, protipodmorniškemu bojevanju,… Ameriška mornarica želi s tem projektom deloma nadomestiti bojne helikopterje.

V bližino tarče bo hidrogliser ghost lahko dostavilo vojaško transportno letalo C-17 globemaster III, ga s padalom odvrglo na morsko gladino, posadka in vojaki (pripadniki specialnih enot) pa se bodo nato lahko z izjemno hitrostjo ob skorajšnji radarski nevidnosti približali tarči. Plovilo ghost želijo oborožiti s topom M197 kalibra 20mm, raketami BGM-176b griffin,…

Prototip plovila ghost je opremljen z dvema motorjema z močjo 4000 KM, zaradi uporabljene tehnologije hidroplanov se trup plovila dvigne iz vode (manjši upor), zaradi česar doseže visoko hitrost (več kot 30 vozlov – do 50). V kabini je prostor za posadko, 16 vojakov, manjši čoln in opremo. Cena enega plovila ghost bo znašala okoli 10 milijonov dolarjev.

Za hidrogliserje ghost naj bi se poleg Ameriške mornarice zanimali še Bahrajn, Katar, Izrael, Savdska Arabija, Japonska, Tajvan, Južna Koreja in Singapur. ZDA načrtujejo v tujino prodati vsaj 25 plovil v vrednosti vsaj 300 milijonov USD. Obstajajo pa tudi načrti, da bi na osnovi tehnologije hidrogliserja ghost razvili večje plovilo (v velikosti korvet) z dolžino 150 čevljev (46 m).

Pripravil: A. Knific, foto: Juliet Marine Systems

VIDEO: Futuristični vojaški hidrogliser ghost

Povezani članki