VIDEO: Helikoptersko reševanje iraških vojakov iz obkoljenega mesta Ramadi

by Urednik

IRAČANI ŽE NAČRTUJEJO PROTIOFENZIVO NA PRIPADNIKE ISIS-A V MESTU RAMADI

Iraško obrambno ministrstvo je v javnost dalo videoposnetek helikopterskega reševanja več kot 20-ih pripadnikov specialnih sil Iraške vojske iz mesta Ramadi, le malo pred tem ko so ga v ponedeljek 18. maja 2015 zasedli pripadniki sunitske militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS)

Videoposnetek prikazuje reševanje 28 članov iraških sil za hitro posredovanje, ki so ju v mestu Ramadi v provinci Anbar pobrali z dvema helikopterjema Mi-8/17 iz flote Iraških letalskih sil.

Ob nenadni ponedeljkovi množični ofenzivi  pripadnikov Islamske države na položaje Iraške vojske v mestu Ramadi, je namreč prišlo do vsesplošne panike. Ob tem je prestolnico province Anbar po poročanju Združenih narodov zapustilo približno 25.000 prebivalcev večinoma sunitske veroizpovedi. V tem kaosu pa se ni uspelo iz mesta umakniti nekaterim vojakom Iraške vojske, ki pa so jih nato rešili s helikopterji.

Potem ko je Islamska država osvojila Ramadi, ki leži ob pomembni prometnici, ki povezuje Sirijo in Bagdad, pa se šiitske milice in iraški vojaki že zbirajo v kraju Husaybah, približno pet kilometrov vzhodno od Ramadija, kjer snujejo protiofenzivo.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Helikoptersko reševanje iraških vojakov iz obkoljenega mesta Ramadi

SORODNE NOVICE:

ISIS zdaj nadzoruje oskrbno pot iz Aleppa do Bagdada

Pripadniki Islamske države (ISIS) so z zasedbo mesta Ramadi v osrednjem Iraku dobili nadzor nad glavno prometnico, ki vodi iz sirskega mesta Aleppo preko Raqqe vse do iraške prestolnice Bagdad.

Od prvih letalskih napadov je ISIS v Iraku izgubil 30 % ozemlja

Iz Pentagona so sporočili, da je Islamska država izgubila do 30 odstotkov zavzetega ozemlja v Iraku od začetka letalskih napadov koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v začetku avgusta 2014.

Povezani članki