ISIS zdaj nadzoruje oskrbno pot iz Aleppa do Bagdada

by Urednik

BO ZASEDBI MESTA RAMADI SLEDILA OFENZIVA NA BAGDAD?

Potem ko so pripadniki Islamske države (ISIS) v ponedeljek 18. maja 2015 zasedli mesto Ramadi v osrednjem Iraku, so dobili nadzor nad glavno prometnico, ki vodi iz sirskega mesta Aleppo preko Raqqe vse do iraške prestolnice Bagdad.

Iraške šiitske milice v zahodni provinci Anbar so ravno začele priprave na novo ofenzivo proti ISIS-u, ko so sunitski skrajneži preplavili (napadli) Ramadi, ki leži približno 80 kilometrov od Bagdada. Zasedba mesta Ramadi, ki velja za glavno mesto province Anbar, je največja zmaga Islamske države v Iraku in Siriji od lanskega poletja.

Spopadi za prestolnico province Anbar med ISIS-om in  Iraško vojsko ter sunitskimi plemeni so potekali že zadnjih nekaj mesecev. S tem je Islamska država pridobila nadzor nad glavno prometnico v Iraku in Siriji, kar militantnim skupinam omogoča izredno hitro premikanje po obeh državah. To pa omogoča tudi hiter premik številnih “vojaških” vozil Islamske države v neposredno bližino Bagdada. Sedaj lahko borci, oprema, gorivo, hrana in voda potujejo vse od severozahodne Sirije vso pot proti osrednjem Iraku relativno neovirano.

Zahodne države, ki sodelujejo v mednarodnem vojaškem posredovanju proti Islamski državi, kot tudi oblasti v Iraku se že bojijo, da bi ISIS v Ramadi začel zbirati svoje sile za ofenzivo na Bagdad.

“To je zelo velika grožnja Bagdadu. Če ISIS nadzoruje Ramadi in Anbar, jim to daje veliko moralno spodbudo,” je dejal iraški general Najim Abed al-Jabouri in dodal: “Cesta med Sirijo in Ramado je odprta, tako da lahko Islamska država vedno pošlje več borcev v mesto Ramadi.”

ozemlja-Islamske-drzave

Iran ponuja Iraku pomoč pri osvoboditvi mesta Ramadi

Zaskrbljeni nad novo zmago Islamske države (kljub letalskim napadom zahodnih in iranskih vojaških letal) pa so tudi v Iranu, kjer so že dejali, da so pripravljeni pomagati Iračanom v spopadih s skrajneži.

“Če bi iraška vlada uradno pozvala Islamsko republiko Iran, … opraviti kakršen koli korak, ki bi pomagal Iraku, da jih premaga… potem bo Islamska republika Iran izpolnila to zahtevo,” je sporočil Ali Akbar Velayati, svetovalec iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

“Trdno sem prepričan, da bo na koncu mesto Ramadi, tako kot Tikrit, osvobojena iz primeža ekstremističnih teroristov,” je zaključil Velayati.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Institute for the Study of War

Povezani članki