VIDEO: ISIS sestrelil iraško vojaško letalo AC-208 combat caravan

by Urednik

STRMOGLAVILO IRAŠKO LETALO OBOROŽENO Z RAKETAMI AGM-114 HELLFIRE

Na spletu se je pojavil posnetek strmoglavljenja iraškega vojaškega letala AC-208 combat caravan, ki ga oboroženega z raketami zrak-zemlja AGM-114 hellfire Iraške letalske sile uporabljajo v bojih proti pripadnikom Islamske države (ISIS). Po podatkih zahodnih obveščevalcev naj bi borci ISIS-a sestrelili iraški letalnik.

Iraška vojska je potrdila izgubo enega izmed petih bojnih Cessna AC-208 combat caravan v bližini mesta Kirkuku, ki leži 236 kilometrov severno od Bagdada. Iraške oblasti pravijo, da je bilo letalo oboroženo z raketami zrak-zemlja AGM-114 hellfire, za nesrečo pa “krivijo” tehnično napako. Iraška vojska je po strmoglavljenju začela reševalno akcijo tričlanske posadke letala, vendar pa nekateri viri trdijo, da so v nesreči umrli oz. so jih ubili.

Borci Islamske države (ISIS) so posnetek objavili, ob tem pa se prek spletnih medijev “pohvalili”, da so iraško vojaško letalo sestrelili s protiletalskim topom kalibra 57mm v bližini mesta Kirkuku.

Iraške letalske sile imajo v svoji floti še štiri civilna letala Cessna 208 grand caravan,  predelana v vojaške različice AC-208 combat caravan in oborožena z raketami hellfire. Ob tem imajo še 3 izvidniške različice Cessna RC-208 caravan in tri trenažne različice Cessna 208 caravan.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki