VIDEO: Izjemen posnetek reševanja letala z uporabo balističnega padala

by Urednik

POSNETEK REŠEVANJA PILOTA IN LETALA Z BALISTIČNIM PADALOM

V ponedeljek 26. januarja 2015 je letalo C-130 ameriške Obalne straže v Tihem oceanu v bližini Havajev posnelo reševanje pilota enomotornega športnega letala Cirrus SR22 z uporabo balističnega reševalnega padala, potem ko mu je zmanjkalo goriva.

Ameriški pilot proizvajalca Cirrus Aircraft je želel športno letalo Cirrus SR22, ki je vzletelo iz San Franciska, dostaviti kupcu iz Avstralije. Z letalom naj bi opravil postanek na Havajih, vendar mu ni uspelo priti do cilja, zaradi zlomljenega ventil na dodatnem rezervoarju za gorivo, ki omogoča letalu SR-22 do 14 dodatnih ur letenja.

Pilot je, ko je opazil tehnično okvaro, poskušal priti čim bližje trajekta, ki se je nahajal približno 250 navtičnih milj severovzhodno od otoka Maui. Ko mu je dokončno zmanjkalo goriva in se je ustavil propeler motorja Continental IO-550-N, je pilot uporabil balistično reševalno padalo (Cirrus Aircraft Parachute System – CAPS). S pomočjo padala je pilot v letalu varno pristal v Tihem oceanu, že čez dobrih dvajset minut pa ga je prišel iskat reševalni čoln trajekta.

Letalo Cirrus SR22 

Cirrus SR22 je enomotorno visokosposobno športno letalo, ki ga izdeluje ameriško podjetje Cirrus Aircraft že vse od leta 2001. Cena za letalo se giblje od 650.000 dolarjev navzgor. Zasnovan je na osnovi Cirrus SR20, vendar ima večje krilo, večjo kapaciteto goriva, močnejši motor (310 KM) in boljše letalne sposobnosti. Grajen je večinoma iz kompozitnih materialov, zato je izredno lahek (1000 kg). Poleg pilota se lahko v SR22 peljejo še trije potniki.

Letalo pa ima tudi balistično reševalno padalo (Cirrus Aircraft Parachute System – CAPS) za primer odpovedi motor oz. kakšne druge nevarnosti. Padalo se odpre s pomočjo majhnega eksplozivnega naboja, celotno letalo pa tako varno pristane.

Balistično padalo (ballistic parachute) je vrsta padala, ki se odpre s pomočjo majhnega eksplozivnega naboja. Prednost pred konvencionalnimi padali je, da se hitreje odpre, kar je zaželjeno v nevarnih situacijah. Vgrajujejo jih v majhna in ultralahka letala in jadralna letala za primere okvare letalnika (ovara motorja ali krmilnega sistema,…). Balistično padalo upočasni padanje letalnika in posadki poveča možnosti preživetja.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Izjemen posnetek reševanja letala z uporabo balističnega padala

Povezani članki