VIDEO: Kaj je Rusija predstavila na razstavi IDEX-2021 v Abu Dabiju

by Urednik

POLEG TANKA T-14 ARMATA ŠE DRUGO NAJNOVEJŠERUSKO OROŽJE

Mednarodno vojaško-tehnično razstavo “IDEX-2021” (nekateri jo opisujejo tudi kot največjo na svetu) so v Združenih arabskih emiratih odprli 21. februarja.

Na sejmu  predstavljajo veliko najnovejših primerkov orožja in celotne obrambne industrije z vsega sveta. Na sodobnem urejenem razstavnem prostoru ruskega podjetja Rosoboronexport tako lahko vidite vse značilnosti tanka T-14 armata in drugih bojnih sistemov, letal in bojnih vozil, ki jih izvaža Rusija.

Osrednja tema razstave je robotizacija obrambne industrije – predstavljeni so sistemi z umetno inteligenco. Druga pomembna tema je boj proti brezpilotnim letalom. Rusija je predstavila nov sistem za elektronsko vojskovanje Repellent-Client, ki lahko blokira vse brezpilotnike. Sistem zgradi nekakšno kupolo nad zgradbo na razdalji 20 km. Za ta unikatni sistem je predvidena elektromagnetna pištola pišalj za prestrezanje brezpilotnih letal. Sistem tehta le tri kilograme in pol in je veliko lažji od podobnih konkurenčnih izdelkov. Povečano je tudi zanimanje za ruske zračnoobrambne sisteme različnih dometov in dosega. Proizvajalec Almaz-Antej je prvič predstavil viking, različico zralnoobrambnega raketnega sistema srednjega dosega  buk-M3, namenjene izvozu. Doseg novega sistema se je povečal za enkrat in pol, saj zdaj lahko rakete tega sistema sestrelijo kateri koli zračni cilj na razdalji do 65 kilometrov.

Vodilna ruska obrambna podjetja na razstavi v Abu Dabiju prikazujejo svoja bojna vozila, orožje in druge oborožitvene sisteme ter opremo. Ruski razstavljavci se na sejmu IDEX predstavljajo z več kot 400 izdelki. Gostitelji  – Združeni arabski emirati – imajo veliko željo po sodelovanju z Rusijo. Ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov je razpravljal o nadaljnjem sodelovanju podjetij obeh držav in prestolonaslednika emirata Abu Dabi. Lansko leto je bilo rekordno v blagovni menjavi med Rusijo in Združenimi arabskimi emirati, skupaj več kot tri milijarde dolarjev prometa. Emirati so pripravljeni skupaj z ruskimi konstruktorji izdelati novo nadzvočno civilno letalo, pogovori  o tem projektu že potekajo. Na razstavi IDEX 2021  je orožarski koncern Kalašnikov prvič predstavil kompaktno pištolo lebedev in inovativno puško AK-19. Avtomatska puška  uporablja strelivo NATO 5,56 mm, na Bližnjem vzhodu pa ga uporabljajo vse vojske. Ruski proizvajalec predstavlja novo puško AK-19 kot ”dva-v-enem”: kot zanesljivo “kalašnikovko” z ustreznim strelivom za države Perzijskega zaliva. Na sejmu ruska obrambna industrija predstavlja še en ruski mitraljez, ki ga pričakujejo z zelo nestrpnostjo. Tovarna orožja Kovrov bo predstavila avtomatsko puško kord v ruskem malem kalibru 5,34 mm. Njegov razvoj in videz sta že dolgo zavita v tančico skrivnosti. Ta stroj uporabljajo samo ruske posebne enote. Skrivnost novega korda je v tem, da je popolnoma uravnotežen, povratnega udarca ni, kar pomeni, da se natančnost streljanja znatno poveča.

Ob tem je ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov izjavil tudi, da bo Rusija v sodelovanju z Združenimi arabskimi emirati odprli center za prodajo avtomobilov aurus – nekakšen ruski prestižni Rolls-Royce ... .  V Rosoboronexportu so tudi navedli, da se je povečalo zanimanje za sejem za zračnoobrambni (protiletalski/protiraketni) sistem S-400 in hibridni – artilerijsko raketni zračnoobrambni sistem pancir-S1M. Po besedah ​​direktorja Aleksandra Mihejeva ruska obrambna industrija polovico izvoza orožja in opreme ustvari na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki.  

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki