VIDEO: Kako je ameriški F/A-18 sestrelil sirskega Su-22

by Urednik

NA SPLETU VIDEOPOSNETEK JUNIJSKE SESTRELITVE SIRSKEGA LETALA SU-22

Pred dnevi so na spletu objavili videoposnetek, ki prikazuje kako je ameriški mornariški lovec F/A-18 super hornet sredi junija 2017 sestrelil sirsko bojno letalo Su-22 nad krajem Resafa v Siriji.

Sestrelitev lovskega bombnika Su-22 iz sestave Sirskih letalskih sil se je zgodila 18. junija 2017. Pilot se je pred strmoglavljenjem uspel katapultirati iz letala, vendar so ga ujeli sirski uporniki. Strmoglavljeni sirski Su-22 velja za prvo sestreljeno letalo s strani ZDA v zračnem spopadu po skoraj 20 letih.

Po poročanju ameriških medijev je prva raketa AIM-9X sidewinder zrak-zrak kratkega dosega, ki jo je proti sirskemu suhoju izstrelil ameriški super hornet, zgrešila cilj. Sirski pilot je namreč izstrelil raketo za vabo, da bi preusmeril ameriško IR vodeno raketo. Vendar pa je nato ameriški pilot proti sirskemu lovcu izstrelil še radarsko vodeno raketo AIM-120 AMRAAM (napredna raketa zrak zrak srednjega dosega), ki je nato zadela svoj cilj.

Iz posnetka je razvidno, da jenapad ameriškega lovca F/A-18 super hornet, ki je vzletel iz letalonosilke USS George H.W. Bush v Sredozemskem morju, na sirskega Su-22 posnet iz drugega letala, najverjetneje lovca F/A-18, ki je letel z napadalcem v paru.

Podrobneje smo o sestrelitvi pisali v članku Ameriški F/A-18 sestrelil sirskega lovca Su-22 (preberi več).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki