VIDEO: Kurdi v Siriji uničujejo turške tanke leopard 2

by Urednik

TURŠKA VOJSKA IZGUBLJA TANKE V OFENZIVI NA SIRSKE KURDE

Potem ko je Turška vojska v soboto, 20. januarja 2018, začela letalsko in tudi kopensko ofenzivo na položaje »teroristične« Kurdske milice YPG v Siriji, pa od tod že poročajo o več uspešno uničenih turških tankih leopard 2.

Kurdska milica YPG (kurdske Ljudske zaščitne sile), ki sta jo družno napadli Turška vojska in pripadniki Svobodne sirske vojske (FSA), je na spletu že objavila videoposnetke uničevanja turških tankov s protioklepnimi vodenimi raketami v bližini sirskega mesta Afrin. Po navajanju nekaterih medijev, naj bi kurdske milice samo v prvih dveh dneh uničile vsaj 5 turških tankov. Fotografije razkrivajo, da turški tankisti v ofenzivi napadajo s tanki leopard 2 in M60 patton.

Turčija je začela vojaško ofenzivo v severni Siriji proti kurdskim silam, ki jih Ankara obravnava teroriste in jih razume kot del osovražene Kurdske delavske stranke (PKK). Operacija, imenovana “Olive Branch” (oljčna vejica), se je začela z letalskimi napadi na kurdske cilje v Siriji, nato je sledila kopenska ofenziva na  položaje na sirskem ozemlju.

Turške kopenske sile imajo v svoji oborožitvi okoli 350 nemških glavnih bojnih tankov leopard 2 in okoli 400 leopard 1, ob teh pa še vedno tudi okoli 750 starih (a nadgrajenih) ameriških M48 patton in več kot 900 M60 patton.

Zaradi sodelovanja glavnih bojnih tankov leopard v operaciji “Olive Branch” pa so nekateri nemški poslanci že podali predlog, da naj Nemčija takoj ustavi vse obrambne posle s Turčijo.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Napad na turški tank leopard v Siriji

 

Povezani članki