VIDEO: Prototip novega amfibijskega vozila UHAC

by Urednik

Amfibijsko-desantno vozilo UHAC bo lahko prepeljalo 150 ton tovora

Inženirji iz Bojnega laboratorija Ameriških marincev v sodelovanju z  z Uradom za pomorske raziskave razvijajo novo amfibijsko-desantno “gosenično” vozilo UHAC (Ultra Heavy-Lift Amphibious Connector), s katerim želijo nadomestiti 20 let stara amfibijska plovila na zračni blazini LCAC (Landing Craft Air Cushioned).

Amfibijsko desantna vozila Ameriška mornarica uporablja za izkrcanje svojih vojakov in oklepnih vozil ob desantu na obalo in predstavljajo povezavo med vojaškimi ladjami in kopnim.

Za razliko od LCAC, katerih osnova je napihljiva zračna blazina, ima UHAC gosenice narejene iz pene, ki lahko poganjajo plovilo/vozilo med vožnjo po vodo in kopnem. Zaradi te nove inovativne rešitve je amfibijsko vozilo UHAC lahko veliko večje (2.500 m2) in prevaža težji tovor (150 ton), medtem ko so zmogljivosti plovila LCAC 1.800 m2 površine in 65 ton tovora.

Prvi prototip amfibijskega vozila UHAC je pol manjši od načrtovanega stroja. Trenutno UHAC lahko pluje/se vozi s hitrostjo 4 vozle (7 km/h).

Ameriški marinci so v začetku julija 2014 že opravili prva testiranja prototipa novega amfibijskega vozila UHAC in sicer na plažah vadbišča Meh na otoku Oahu na Havajih.

Pripravil: A. Knific, foto: Mike Shouts

VIDEO: Testiranje amfibijsko-desantnega “goseničnega” vozila UHAC

Povezani članki