VIDEO: Prvi vzlet lovca F-35B s pomočjo vzletne skakalnice

by Urednik

BRITANSKI TESTNI PILOT Z LOVCEM F-35B PREIZKUSIL VZLETNO SKAKALNICO

Radarsko slabo zaznavno (stealth) bojno letalo F-35B (STOVL – kratek vzlet in vertikalen pristanek) je doseglo še en mejnik – tokrat prvi vzlet s pomočjo vzletne skakalnice  (ski jump), kakršna se uporablja na letalonosilki. Prvi vzlet s pomočjo skakalnice je 19. junija 2015 v kopenski bazi Ameriške mornarice Patuxent River v Marylandu izvedel britanski testni pilot podjetja BAE Systems Pete ‘Wizzer’ Wilson.

Prvi vzlet s pomočjo vzletne skakalnice je namenjen testiranju sposobnosti večnamenskega lovca 5. generacije F-35B, saj bodo na tak način vzletali piloti iz nove britanske letalonosilke HMS Queen Elizabeth (R08), kot tudi iz italijanske letalonosilke Cavour (C550). Tako Britanska kot Italijanska mornarica načrtujeta nakup lovcev F-35B, s katerimi bodo nadomestili palubna letala AV-8B harrier.

Na britanski letalonosilki HMS Queen Elizabeth (R08) pa naj bi bili nameščeni tudi pripadniki Korpusa ameriških marincev z letali F-35B, vsaj dokler Britanska mornarica ne dobi svojih nevidnih lovcev F-35B.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Prvi vzlet lovca F-35B s pomočjo vzletne skakalnice

Povezani članki