VIDEO: V Egiptu islamski skrajneži sestrelili vojaški helikopter

by Urednik

V SESTRELJENEM HELIKOPTERJU UMRLO 5 VOJAKOV EGIPTOVSKE VOJSKE

Islamska militantna skupina Jamaat Ansar Bayt al-Maqdis, ki jo povezujejo z al Kaido, je minuli vikend na Sinajskem polotoku (Egipt) v bližini meje z Gazo sestrelila vojaški helikopter Egiptovske vojske.

Islamski skrajneži so videoposnetek sestrelitve helikopterja, najverjetneje je šlo za transportni helikopter Mi-8/17, objavili tudi na spletu (glej spodaj). Militantna skupina Jamaat Ansar Bayt al-Maqdis je že prevzela odgovornost za sobotno sestrelitev helikopterja v bližini mesta Sheikh Zuwayed.

Glede na videoposnetek se zdi, da so za napad na helikopter uporabili lahki prenosni raketni sistem zemlja-zrak 9K32 strela (NATO: SA-7 grail), katere izstrelek ima toplotni senzor. Po poročanju lokalnih virov, naj bi imele militantne skupine na Sinajskem polotoku večje število prenosnih raketnih sistemov zemlja-zrak ruskega porekla, del naj bi prišel tudi iz sosednje Libije.

Egiptovska vojska je sporočila, da je umrlo vseh pet ljudi na krovu helikopterja, ki je strmoglavil. Egiptovske vojaške sile se v zadnjem času pogosto borijo proti upornikom na polotoku Sinaj, mnogi od njih naj bi bili tudi povezani z militantnimi skupinami v Palestini. Nasilje nad varnostnimi silami pa v zadnjem tednu narašča.

Uporaba raket zemlja-zrak na Sinaju pa bi lahko negativno vplivala na turizem, saj obstaja možnost, da bi skrajneži začeli napadati tudi civilna letala.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Sestrelitev helikopterja Egiptovske vojske

Povezani članki