Vojska Srbije prejela belgijske puške SCAR-L

by Urednik

ZAKLJUČEN PROJEKT OPREMLJANJA VOJSKE SRBIJE 1500 PLUS

Srbska vojska je prejela 740 napad pušk iz belgijske proizvodnje SCAR-L, poroča beograjska Politika, s čemer zaključujejo projekt opremljanje posebne brigade s 1.500 pripadniki. 

Program opremljanja Vojske Srbije 1.500 plus se je začel pred dvema letoma z namenom, da bi izboljšali njene operativne in funkcionalne sposobnosti. Pomočnik obrambnega ministra Nenad Miloradović je v izjavi za srbsko TV povedal, da so belgijski jurišno puško FN Herstal SCAR-L pred dnevi prišle v skladišča Vojske Srbije, kupili pa so jih na osnovi sklepa generalštaba. Pomočnik srbskega obrambnega ministra je še dodal, da so kupili eno izmed najboljših pušk na svetu za ta namen.

“Z jurišno puško SCAR so danes opremljene posebne enote v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji in v številnih drugih državah. Te puške proizvaja FN Herstal, ki ima 120-letno tradicijo,” je dejal Miloradović. Kot je poudaril, so na dostavo čakali nekoliko dlje zaradi treh stavk v tovarni proizvajalca in zaradi težav pri pridobitvi izvoznega dovoljenja valonske ter belgijske vlade.

Miloradović je še dejal, da so nabavili skupaj kar 26 različnih orožij – najbolj sodobne puške, pištole, namerilne sisteme ter opremo za potapljanje, plezanje in padalstvo. Dodal je, da naročajo nekaj sto toplotnih in optično-elektronskih sistemov, ki ki bistveno izboljšujejo zmogljivosti vojakov, ki ponoči vidijo cilje na določenih koordinatah. Na vprašanje, kaj še vključuje projekt 1.500 plus, je Miloradović dejal, da gre za opremljanje drugih pehotnih enot Vojske Srbije z orožji domače proizvodnje. “To so modularna avtomatska puška Zastava M-17, ki uporablja revolucionarni naboj kalibra 6,5 ​​mm in novimi Teleoptikovimi namerilnimi napravami, zatem nove ostrostrelske puške in vozila, kot tudi robotizirana platforma mali miloš, osemkolesni oklepnik lazar in domača izvidniška opto-elektronska oprema,” je odgovoril Miloradović na vprašanje RTS.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki