ZDA in NATO skrbi hiter napredek vojaških tehnologij v Rusiji ter na Kitajskem

by Urednik

RUSIJA NAMENI VEČJI ODSTOTEK BDP-JA ZA VOJSKO KOT ZDA

ZDA in NATO vse bolj zaskrbljena zaradi hitrega napredka vojaških tehnologij v Rusiji ter na Kitajskem, zlasti ker so se v zadnjih letih ameriške tehnološke prednosti pred morebitnimi nasprotniki močno zmanjšale, so v sredo 28. januarja 2015  na konferenci v Centru za novo ameriška varnost dejali predstavniki Ameriške vojske in zveze NATO.

“Naša (ameriška) udobna vojaška tehnološka prednost… se vztrajno zmanjšuje,” je dejal namestnik ameriškega sekretarja za obrambo Robert Work in dodal: “Še vedno verjamemo, da imamo prednost, vendar se ta prednost vztrajno zmanjšuje in to nas dela živčne.”

Američani ugotavljajo, da se jim njihovi tekmeci na področju vojaških tehnologij naglo približujejo že vse od leta 2001, ko so se tudi izdatki ZDA in njenih zaveznic za obrambne namene začeli zmanjševati. Ta preobrat v zadnjem desetletju in rast porabe sredstev za vojaške potrebe ter modernizacija ruskih in kitajskih oboroženih sil vsekakor predstavljajo nov “izziv” za ZDA.

Področja, ki vzbujajo skrb vključujejo napredek, ki ga Rusija in Kitajska kažeta pri razvoju modernega jedrskega orožja, protiladijskih in protiletalskih raket, raketah dolgega dometa, kot tudi pri protisatelitskem, kibernetičnem in elektronskem bojevanju, je dejal Work.

Natov vrhovni poveljnik zavezniških sil za preoblikovanje, general Jean-Paul Paloméros, je dejal, da Severnoatlantsko zavezništvo pozorno spremlja rusko oboroževanje in razvoj naprednih oborožitvenih sistemov. Ob tem je dodal, da razvoj ruskih obrambnih oborožitvenih sistemov lahko ogrozijo dostop do nekega strateškega ozemlja zveze oz. sposobnost zveze NATO, da aktivira svoje sile na določenem območju, ko bi bilo to potrebno.

Rusija se je po letu 2010 lotila popolne modernizacije svojih oboroženih sil, katere cilj je izboljšanje starih oborožitvenih sistemov in razvoj novih tehnologij do leta 2020. Tako so Rusi v zadnjih štirih letih po obrambnih izdatkih glede na BDP prehiteli tudi ZDA, ki namenja vojski 3,8 odstotka, Rusija pa že 4,2 odstotka BDP-ja. Večina ostalih razvitih držav po svetu pa okoli 2 odstotka BDP-ja, vendar se v zadnjih letih tudi ta delež v Evropi vse bolj približuje le enemu odstotku.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

Knjiga Enciklopedija orožja

Povezani članki