ZDA in Rusija na nasprotnih bregovih glede prodaje Su-30 Iranu

by Urednik

BODO ZDRUŽENI NARODI PROTI PRODAJI LOVCEV SU-30 IRANU?

Iran se že dlje časa ozira za zmogljivimi ruskimi lovci  4.+  generacije Suhoj Su-30, sta se pa zaradi iranskega zanimanja za nakup  teh letal Rusija in ZDA znašli na nasprotnih bregovih, glede tolmačenja resolucije Združenih narodov (ZN) št. 2231 (UNSCR 2231)  iz leta 2015 in embargo ZN za prodajo orožja.

ZDA so v začetku aprila 2016 napovedale, da bodo uporabile veto v varnostnem svetu ZN in blokirale vsakršno tovrstno prodajo, ruska vlada pa je še istega dne odgovorila, da v tem primeru veta ni moč uporabiti.

Med govorom v ameriškem senatu je državni podsekretar za politične zadeve Thomas Shannon dejal, da prodaja lovcev Su-30 prepoveduje resolucija UNSCR (UN Security Council Resolution) 2231 brez odobritve Varnostnega sveta ZN in da bodo ZDA blokirale vsakršno odobritev prodaje lovcev, ki so podvrženi tem restrikcijam.

Vodja oddelka za neširjenje orožja in nadzor nad orožjem ruskega obrambnega ministrstva Mikhail Ulyanov pa je po poročanju ruskih medijev odgovoril, da tovrstne dobave niso prepovedane in da so dovoljene, kar izhaja iz besedila resolucije.

Spor med Washingtonom in Moskvo ima korenine v poročilu iz februarja letos, da si Iran prizadeva za nabavo zadnje generacije lovcev Su-30 po ukinitvi gospodarskih sankcij proti državi (kot posledici mednarodnega sporazuma o omejitvi jedrskega programa). Kot vsak uradni dokument tudi UNSCR 2231 dopušča različne interpretacije, Iran pa si ga razlaga, kot da je nabava in nakup takšnega orožja (lovcev Su-30) za državo zdaj mogoča.

Po resoluciji pa omejitev ZN za nakup  konvencionalnega orožja ostaja veljavna pet let po podpisu mednarodnega sporazuma (15.10.2015) ali dokler Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) ne pristane, da ta člen ni več v veljavi. Brez pristanka IAEA bo torej Iran lahko kupil lovce Su-30 (oz. jih bo Rusija prodala Iranu) šele po 18. oktobru 2020.

Pripravil: B. Knific, foto: Imgu

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki