ZDA pošiljajo v Evropo 24 bojnih helikopterjev AH-64 apache

by Urednik

ZDA POŠILJAJO JURIŠNE HELIKOPTERJE V EVROPO IN AVSTRALIJO

Ameriška vojska bo v februarju 2017 v Evropo poslala floto 20 dvomotornih turbogrednih jurišnih helikopterjev Boeing AH-64 apache skupaj s 400 vojaki iz 1. oklepne divizije iz Fort Blissa iz Teksasa.

Ameriški helikopterji iz 501. letalskega polka (imenovanega tudi Železni zmaj) in vojaki za njihovo podporo bodo napoteni na 9-mesečno misijo v Evropo kot podpora za vojaške manevre v okviru operacije Atlantska rešitev (Operation Atlantic Resolve). Letalniki in vojaki, ki se trenutno pripravljajo na evropsko misijo, bodo v Evropo pripotovali z ladjo.

Ameriški helikopterji Boeing AH-64 apache bodo na vojaških vajah zveze NATO sodelovali kot zračna podpora izvidniškim enotam, katerih prihod v Evropo je namenjen tudi spoznavanju s terenom in zagotavljanju stabilnost v (vzhodnoevropski) regiji.

Spomladi bo podobno premestitev doživel tudi del 4. polka ameriških marincev iz Pacifika. Iz Havajev bo 1.250 marincev, skupaj s štirimi konvertiplani Bell Boeing V-22 osprey, petimi helikopterji Bell AH-1 super kobra in štirimi helikopterji Bell UH-1 twinhuey, premeščenih v severno Avstralijo.

Korpus ameriških marincev bo v naslednjem desetletju po Pacifiku premeščal del svojih pacifiških sil med Japonsko, Guamom, Havaji in Avstralijo. S tem si ZDA, ki bodo za te naloge namenile okoli 25 milijonov USD letno, prizadevajo preprečiti vse večje grožnje v veliki azijsko-pacifiški regiji, zlasti tiste, ki pretijo iz Kitajske in Severne Koreje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki