ZDA preiskujejo varnostni vpliv uvoza magnetov …

by Urednik

… UPORABLJENIH V LOVSKIH LETALIH, VODENIH IZSTRELKIH, …

Bidnnova administracija bo v okviru pregleda globalne dobavne verige preučila možna tveganja za nacionalno varnost, če bi se preveč zanašali na uvoz nekaterih magnetov, ki se uporabljajo v lovskih letalih in sistemih za vodenje raket.

Dodajajo, da se trajni magneti iz neodim-železo-borove spojine (NdFeB) uporabljajo v različni drugi opremi, vključno z električnimi vozili, vetrnimi turbinami, trdimi diski računalnikov, zvočno opremo in napravami za magnetno resonanco.

Magneti NdFeB so vrsta redkih zemeljskih magnetov, ki so bistveni za konstrukcijo orožij, vključno z vodenimi raketnimi protioklepnimi izstrelki Javelin, ki jih izdelujeta Raytheon Technologies Corp. in Lockheed Martin Corp. Skoraj vsa svetovna proizvodnja teh specializiranih magnetov poteka na Kitajskem. Združene države so že zdavnaj odstopile svoj položaj največjega proizvajalca teh magnetov na svetu, čeprav jih je v začetku osemdesetih let izumil znanstvenik ameriškega pomorskega raziskovalnega laboratorija.

Reuters je konec leta 2019 poročal, da je Pentagon iskal predloge za uvedbo šestmesečne zaloge magnetov NdFeB. Ta poteza je bila takrat kritizirana, ker ni ponudila finančne podpore za proizvodnjo magnetov NdFeB, kar so industrijski analitiki in vodstveni delavci obravnavali kot kratkovidno napako. Pentagon je financiral nekatere ameriške rudarske projekte, med drugim enega v Kaliforniji, ki ga upravlja MP Materials Inc. MP se za končno obdelavo svojih redkih zemelj opira na Kitajsko, vendar je dejal, da si prizadeva za popolno predelavo v svojem rudniku in na koncu naredi magnete iz redkozemeljskih kovin v Združenih državah.

Družba s sedežem v Las Vegasu je dejala, da se “veseli sodelovanja” v pregledu ministrstva za trgovino in da je “globoko prepričana, da lahko zasebni subjekti v Združenih državah dosežejo komercialni uspeh (magneti iz redkozemljskih kovin)”. Predlog zakona, ki je bil prejšnji mesec predstavljen v predstavniškem domu ZDA, naj bi davčne olajšave razširil na podjetja, ki doma proizvajajo magnete iz redkih zemelj. Ministrstvo za trgovino je pozvalo, naj se do 21. novembra predložijo javni komentarji v zvezi s tem, rok do 18. junija pa je potem potrebno obvestiti predsednika Joea Bidna, če se ugotovi, da se “magneti v ZDA uvažajo v takšnih količinah ali pod okoliščinami, ki bi lahko ogrozile nacionalno varnost ZDA. “

Pripravil: B. Knific, foto: Roskill

Povezani članki