ZDA spet dobavljajo orožje Izraelu

by Urednik

IZRAELSKA VOJSKA BO DOBILA NOVE TANKOVSKE GRANATE IN RAKETE HELLFIRE

ZDA bodo nadaljevale z dobavo orožja za Izraelsko vojsko, potem ko so sredi poletja prekinile dobavo zaradi napadov Izraelske vojske na Gazo. Izrael tako nekaj tednov ni dobival raket zrak-zemlja AGM-114 hellfire in tankovskih granat.

Za nadaljevanje dobave sta se dogovorila izraelski premier Benjamin Netanjahu in ameriški predsednik Barack Obama v sklopu generalne skupščine ZN. Po podatkih izraelskih virov Izraelska vojska še ni prejela nove pošiljke tankovskega streliva in raket hellfire.

Washington je ustavil dobavo raket AGM-114 hellfire sredi avgusta 2014, odločitev pa je ameriški State Department utemeljil z izjavo, da bi pošiljke orožje Izraelu lahko še dodatno vplivale na spopade v Gazi, kjer je Izraelska vojska napadala položaje Hamasa, pri tem pa v le nekaj tednih ubila skoraj 2000 civilistov.

Medtem ko so Američani verjetno pravilno predvideli, da bodo tudi zmanjšane zaloge tankovskih granat vplivale na potek (končanje) izraelske ofenzive v Gazi imenovane “Protective Edge” (Zaščita meje), pa naj bi izraelski viri trdili, da rakete hellfire niso bile nujno potrebne v teh spopadih.

Izrael in Hamas sta, ob posredovanju Egipta, 26. avgusta 2014 sklenila premirje, Izraelska vojska pa je končala 50-dnevno ofenzivo na Gazo, v kateri je umrlo 2.138 Palestincev (od tega kar okoli 75% civilistov) in 68 Izraelcev.

AGM-114 hellfire je protioklepni raketni izstrelek zrak-zemlja (ASM) in zemlja-zemlja, ki so ga razvili primarno za protioklepni boj. V začetni razvojni fazi so ga označili s helikopterskim izstrelkom vrste izstreli-pozabi (Helicopter Launched, Fire and Forget Missile), od tod tudi akronim hellfire. Izstrelek je zelo natančen, izstreljuje pa se ga lahko tako s helikopterjev, letal (tudi brezpilotnih), ladij in s kopenskih platform. Rakete hellfire uporablja več kot 20 držav v svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki