»Živčni bojni plin sarin v rokah pripadnikov Islamske države«

by Urednik

ISIS NAJ BI V LIBIJI NAŠEL SKRIVNA SKLADIŠČA GADAFIJEVEGA KEMIČNEGA OROŽJA

Pripadniki Islamske države (ISIS oz. Daesh) naj bi se v Libiji dokopali do smrtonosnega živčnega bojnega strupa sarina, je pred dnevi opozoril Ahmed Gadafi al-Dam, bratranec ubitega libijskega diktatorja Moamerja el Gadafija.

V ekskluzivnem intervjuju za RT Arabic je Gadafijev nečak opozoril, da je ISIS prišel do skrivnih podzemnih skladiščih v puščavi. Smrtonosni plin so zatem prepeljali v severni del Libije in ga prodali. Kot je navedel Gadafijev bratranec, naj bi bilo kemično orožje ukradeno v dveh primerih, potrditev pa je dobil iz svojih virov v Tripoliju. V prvem primeru je bilo ukradenih sedem sodov s tem kemičnim orožjem, v drugem primeru pa pet sodov.

Kot je še zatrdil Gadafi al-Dam, naj bi bilo to orožje tudi že uporabljeno. V nedavnih spopadih okoli mošeje al-Quads v središču Tripolija odkrili vozilo s tovorom sarina. Na srečo pa tisti, ki so vozili vozilo v mestu niso uspeli uporabiti tega nevarnega orožja, zagotovo pa se niso niti povsem zavedali, kaj bi uporaba tega orožja v naseljenem mestu povzročila.

Kot trdi Gadafijev bratranec, njegov namen ni bil razširjati paniko, temveč resnico, ki se jo mora svet zavedati. V intervjuju za londonski časopis Asharq-al-Awsat je pred dnevi poudaril,da so sarin v državi prvič uporabili v letu 2014, pred čemer pa naj bi si Zahod zakrival oči.

Gadafijev bratranec Gadafi al-Dam je bil v vodstvu Libijske Arabske Republike v obdobju od 1960 do 1977, potem pa v vodstvu Libijske arabske džamaharije (države kjer vladajo množice) vse do leta 2011, ko so režim premagale opozicijske sile ob pomoči ZDA, Velike Britanije in Francije. 

Sarin je izjemno hlapljiv plin, brez barve in brez vonja ter je v klasifikaciji OZN opredeljen kot orožje za množično uničevanje. Smrtna doza sarina je približno 0,5 miligrama, torej je kar 500 krat smrtonosnejši od cianida. Sarin (Natova oznaka GB) je živčni bojni strup z molekulsko formulo C4H10FO2P. V čisti obliki je sarin brezbarvna tekočina, hitro pa izhlapeva že pri temperaturi (20 ° C), nastala para je brez barve in vonja. V kožo lahko prodira neodvisno od agregatnega stanja, v plinasti obliki se sarin dobro vpija na različne materiale (tekstil, volna, usnje, les, opeka, beton,..).

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki