Avstrija kupila brezpilotne letalnike tracker

by Urednik

AVSTRIJSKA VOJSKA NAROČILA 3 BREZPILOTNE ZRAČNE SISTEME TRACKER ZA 3 MILIJONE EVROV

Brezpilotni zračni sistem (UAS) Cassidian tracker je zmagal na natečaju Avstrijske vojske za brezpilotno letalo posadke (UAV). Tracker bo tako prvi UAV v službi Avstrijske vojske.

Čeprav je avstrijsko ministrstvo za obrambo namenilo v proračunu 18 milijonov evrov (25.1 milijona USD) za nakup brezpilotnih zračnih sistemov, jih bodo zaenkrat kupili le šest v vrednosti 3 milijone evrov. Vsak brezpilotni zračni sistem (UAS) tracker vključuje tri brezpilotne letalnike (UV-Unmanned Aircraft). Avstriji bo tako ostalo v proračunu še 15 milijonov evrov za nakup večjih sistemov UAS.

Po poročanju časnika Jane’s je avstrijski telekomunikacijski ponudnik Kapsh Group, ki ni znan po vpletenosti v obrambnem sektorju, s francosko zasnovanim brezpilotnim letalnikom tracker premagal 10 drugih ponudb. Prvi brezpilotni zračni sistem tracker (sledilec) bo Avstrijski vojski dostavljen že v letu 2013, dobavitelj pa bo ob tem poskrbel tudi za usposabljanje posadk na vojaškem poligonu Allentsteig.
Brezpilotni zračni sistem (UAS) Cassidian tracker francoske sile uporabljajo že od leta 2010, z njimi pa so sodelovali tudi že v Avstriji na vojaški vaji “European Advance 2010”.

Dvomotorno brezpilotno letalo tracker z dvema trupoma in dvojnim repom je opremljeno z izraelskim sistemom za slikanje ELOP ( Elbit Systems). Vzleti lahko s pomočjo katapulta ali iz rok članov posadke. Tracker je mini UAS/UAV kratkega dosega z dvema elektromotorjema, ki povzročata zelo malo hrupa. Celoten sistem se lahko transportira v nahrbtnikih (razstavljenega), upravljata pa ga dva vojaka. Deluje lahko v vseh vremenskih pogojih, na ravnem terenu, v gorskih območij in urbanih okoljih.

Razpon kril pri trackerju meri 3,6 m, dolg je 1,6 m, tehta 8,5 kg in doseže najvišjo hitrost 100 km/h. Deluje lahko na največji nadmorski višini 3000 m, medtem ko je maksimalna operativna višina 600 m. Radij delovanja je 10 km v 90-ih minutah. Namenjen je za izvidovanje, opazovanje in določanje ciljev, kot tudi za mirovne operacije in VIP varovanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Cassidian

VIDEO: Brezpilotni zračni sistem (UAS) Cassidian tracker

Povezani članki