Egiptovska vojaška letala napadla cilje ISIS-a v Libiji

by Urednik

ISLAMSKA DRŽAVA ŠIRI TEROR V AFRIKO

Po objavi videoposnetka o usmrtitvi 21 egiptovskih krščanskih Koptov (starodavni Egipčani, ki niso sprejeli muslimanske vere) so egiptovski piloti vojaških letal bombardirali položaje pripadnikov Islamske države (ISIS) v Libiji.

Egiptovske letalske sile so po poročanju izvedle nekaj napadov na sile ISIS (v ponedeljek 16. Februarja 2015) po nedeljski objavi videoposnetka o usmrtitvi Koptov, ki so jih pripadniki Islamske države ugrabili v Libiji. Egiptovski predsednik Abdel el-Sisi je izjavil, da si “Egipt pridržuje pravico do odgovora” po brutalnem umoru.

Egipt je sicer v koaliciji ZDA, EU in arabskih držav, ki se bojujejo proti militantnim skupinam Islamske države na Bližnjem vzhodu od avgusta 2014. Koalicijske sile so izvedle vrsto napadov na ISIS, ki je na ozemljih Sirije in Iraka ustanovil kalifat.

Kot so mediji poročali, so skupino egiptovskih Koptov – ribičev, zajeli decembra lani in januarja letos v Libiji ter jih usmrtili. Egiptovski predsednik Sisi je v televizijskem nagovoru državljanom prepovedal potovanja v Libijo, ki je de facto brez vlade. Prav tako se je zavzel za povratek vseh Egipčanov iz Libije.

Kot kaže, so džihadisti v Libiji s pridom izkoristili brezvladje in kaotične razmere v tej državi. Nekaj njihovih oboroženih skupin se bojuje za dosego nadzora nad to severnoafriško državo, potem ko je bil ubit dolgoletni vodja Libije, polkovnik Moamer el Gadafi.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki