Italijanska vojska naročila 3 brezpilotne letalske sisteme P.1HH hammerhead

by Urednik

BREZPILOTNI LETALSKI SISTEM (UAS) PIAGGO AEROSPACE P.1HH

Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare) so potrdile naročile treh brezpilotnih letalskih sistemov (UAS) Piaggio Aerospace P.1HH hammerhead (kladvenica – vrsta morskega psa) in tako postale prvi kupec.

Italijanska vojska bo tako že v letu 2016 dobila šest brezpilotnih letal (UAV) in tri kopenske kontrolne postaje. Italijanske letalske sile so javno podprle razvoj letalnika P.1HH, ko je bila ta UAV premierno predstavljen na pariškem letalskem salonu v letu 2013, vendar so do sedaj oklevali glede obveze za nakup.

Za sistem P.1HH  so že vložili vlogo za certifikat, potem naj bi decembra 2014 “brezhibno” uspel prvi polet (zadnjega) prototipa brezpilotnega letalnika z oznako 001, ki je vzletel iz letalske baze Trapani Birgi v Italiji in izvedel polet nad Sredozemskim morjem. Že v letu 2014 pa so izvedli poskusni polet z eksperimentalno brezpilotno različico letala P.180 avanti II (VIDEO spodaj).

Italijanske letalske sile trenutno uporabljajo dva tipa brezpilotnih letal ameriškega proizvajalca General Atomics  (6 x RQ-1 predator in 6 x MQ-9 reaper).

Brezpilotni letalski sistem Piaggio Aerospace P.1HH hammerhead

Piaggio Aerospace P.1HH hammerhead je nov in sodoben brezpilotni letalski sistem (UAS) srednjega dosega (MALE – medium-altitude long-endurance), namenjen za obveščevalne dejavnosti, nadzor in izvidništvo (ISR).

Letalnik P.1HH so razvili na osnovi uspešnega poslovnega letala Piaggio Aerospace P.180 avanti II letal, ki velja za najhitrejše dvomotorno turbopropelersko letalo na svetu (740 km/h). Prav ta zasnova omogoča brezpilotnemu letalu P.1HH, da se povzpne vse do višine 13.700 m, pri nizkih hitrostih(250 km/h) je lahko v zraku do 16 ur in doseže najvišjo hitrost nad 730 km/h.

Razvijajo ga v sodelovanju s podjetjem SELEX ES (del skupine Finmeccanica), ki je zagotovilo sisteme za nadzor, senzorje, podatkovne povezave in nadzorne zemeljske postaje.

Pripravil: A. Knific, foto: Piaggio Aerospace

VIDEO: Prvi polet prvega prototipa P.1HH hammerhead

Povezani članki