Izrael prejel prvi dve trenažni letali M-346 lavi

by Urednik

NOVA ŠOLSKA LETALA M-346 ZA IZRAELSKE LETALSKE SILE

Izraelske letalske sile so v sredo, 9. julija 2014, prejeli prvi dve trenažni letali Alenia Aermacchi M-346 od skupno 30-ih naročenih leta 2012. Preostalih 28 italijanskih šolskih letal Alenia Aermacchi M-346  bo Izrael dobil do konca leta 2016. Izraelci bodo s tem letalom zamenjali že precej ostarele Douglas TA-4 skayhawke, piloti pa bodo na njih opravili prehod na lovce F-16A.

Izrael je izbral šolska letala M-346 v letu 2012 kot del medvladnega sporazuma z Italijo, ki je vključeval prodajo letala za zgodnje opozarjanje in nadzor Gulfstream G550 proizvajalca Israel Aerospace Industries (IAI)  za Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare).

Izraelci so šolsko letalo Alenia Aermacchi M-346 simbolično poimenovali lavi (levček) ter tako obudili spomin na lahkega lovca s konca osemdesetih let. Takorat so z imenom lavi označili izraelsko različico ameriškega F-16 z domnevno izboljšano avioniko, za katerega tehnologijo naj bi se zanimala tudi Kitajska in jim celo prišla v roke (ravno tako pa takrat tudi Južna Afrika). Vendar pa izraelski lavi ni ugledal redne proizvodne linije.

Pripravil: A. Knific, foto: Flight Global, Air Heads Fly

SORODNE NOVICE:

Prvo šolsko letalo Alenia Aermacchi M-346 za Izrael

Minuli teden je po letališki stezi zapeljal prvi šolski reakcijski dvosed Alenia Aermacchi M-346 za Izraelske letalske sile, ki so ga simbolično poimenovali lavi (levček).

Strmoglavil že drugi prototip šolskega letala M-346

Testni pilot podjetja Alenia Aermacchi se je bil 11. maja 2013 primoran izstreliti iz prototipa naprednega trenažnega letala M-346 master.

Povezani članki