Avstrijsko-slovensko zeleno mejo varujejo oklepniki LMV “husar” 4×4

by Urednik

AVSTRIJSKI VOJAKI ZADOVOLJNI Z ITALIJANSKIMI OKLEPNIKI

Avstrijska vojska (Bundesheer) za nadzor zelene meje v južni Avstriji uporablja  lahka protiminsko zaščitena oklepna vozila Iveco LMV “husar” 4×4, ki so opremljena s sistemom za nočno opazovanje in oborožena z 12,7-milimetrskim mitraljezom na strehi.

Pred tedni so se z avstrijskimi vojaki iz vojašnice Mistelbach v Spodnji Avstriji na patruljo odpravili tudi novinarji, ki so večnamenska oklepna vozila LMV opisali kot temno zelene pošasti, ki stanejo toliko kot trije superšportni avtomobili Porsche 911 Turbo S. Ob tem so kot zanimivost poudarili, da 693.000 evrov vredni oklepnik “husar” (kot so LMV 4×4 poimenovali v Avstrijski vojski) preživi eksplozijo šestih kilogramov razstreliva, kar porshe ne.

Vojaki iz 3. izvidniškega bataljona iz vojašnice Mistelbach so izrazili zadovoljstvo nad dobro oklepljenimi večnamenskimi vozili italijanskega proizvajalca, za katere so dejali, da so ob opremljenosti z napravami za nočno gledanje idealni za njihove naloge izvidovanja in nadzora zelene meje.

Avstrijska vojska ima večnamenska oklepna vozila Iveco LMV 4×4 v svoji oborožitvi že vse od leta 2009. Skupaj uporabljajo 150 “husarjev”, jeseni 2015 pa so jih vsaj še šest posebej opremljenih dobili pri vojaški policiji (VIDEO spodaj).

Zanimivo, da je Slovenska vojska praktično že imela 25 vozil LMV (Light Multirole Vehicle), vendar je takratni obrambni minister Karl Erjavec nakup v zadnjem hipu odpovedal. LMV bi bil morda celo primernejši od preširokih (za naše ceste in terene) ameriških humveejev, ki so si medtem tudi nabrali že zelo veliko kilometrino in so na izteku življenjske dobe.

Vozila LMV so v uporabi v kar nekaj državah, članicah Nato, pa tudi drugje. LMV je tako dobil zahteven natečaj britanske vojske za prihodnje poveljniško vozilo in vozilo za zveze. Danes ima vozilo kar 10 evropskih držav. Med njimi tudi naše soseda Hrvatska, zdaj pa torej še Avstrija ob prvi porabnici vozila Italiji.

Oklepno vozilo LMV v verziji  lynx (ris)  uporablja tudi Ruska vojska. Skupaj naj bi v Rusiji sestavili iz dobavljenih sklopov približno 365 Ivecovih LMV.  Te lahke in izredno mobilne štirikolesne oklepnike italijanskega porekla, izdeluje jih Ivecova vojaška divizija v južnotirolskem Bolzanu, uporablja ruska vojska tudi v Siriji. Gre za enega redkih oborožitvenih sistemov, poleg izraelskih oklepnikov in propadlega posla s francoskimi  desantnimi ladjami razreda mistral, ki jih Rusija uvaža.

Ivecov lahki oklepnik LMV 4×4 bo v dneh od 22. do 24. septembra 2016 razstavljen tudi na sejmu SOBRA v Gornji Radgoni in sicer na razstavnem prostoru podjetja MOVO d.o.o. iz Selnice ob Dravi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Bundesheer/Gerhard Hammler

VIDEO: Lahki oklepniki LMV “husar” avstrijske vojaške policije

Povezani članki