Bodo ZDA podarile odvečna vozila MRAP Pakistanu, Afganistanu, Madžarski, Hrvaški,…?

by Urednik

AMERIČANI PODARJAJO OKLEPNA VOZILA SVOJIM ZAVEZNICAM

Ameriška vojska se želi “znebiti” nekaterih oklepnih vozil, ki jih imajo odveč oz. jih ne želijo transportirati nazaj v ZDA iz Afganistana, od koder se umikajo konec leta 2014. Tako je velika verjetnost, saj jih ne morejo prodati, da bodo (oz. so že) oklepna vozila s protiminsko zaščito (MRAP) darovali zavezniškim državam, med katerimi najdemo Pakistan, Afganistan, Indija, Slovaška, Madžarska, omenjata pa se tudi Hrvaška in Poljska.

Tokrat prihajajo novice, da se Američani dogovarjajo s Pakistanom o prodaji/darovanju 160-ih oklepnih vozil s protiminsko zaščito (MRAP) Navistar maxxpro. Nekatera vozila naj bi bila povsem nova, nekatera pa iz skladišč v Kuvajtu.

Podrobneje o odvečnih vozilih s protiminsko zaščito MRAP proizvajalcev Navistar, Oshkosh in BAE, ki jih uporablja Ameriška vojska v Afganistanu, smo pisali že v spodnjih člankih.

Končno pa je Ameriška vojska na ladje začela natovarjati tudi gosenična oklepna vozila  M113 za Grško vojsko. ZDA bodo Grčiji darovale kar 470 oklepnih vozil M113 v treh različicah: M113A2 (oklepno pehotno vozilo), M577A2 (poveljniško vozilo) in M901A2 (samovozni raketni sistem TOW). Transportni stroški za prevoz te opreme iz ZDA v Grčijo so ocenjeni na 5 milijonov evrov (6,76 milijonov USD). Grčija pa ima obljubljenih še okoli 300 ameriških oklepnih vozil M113, vendar še niso odobrili denarja za njihov prevoz.

Pripravil: A. Knific, foto: Defense Update

Sorodne novice:

ZDA iščejo nov dom za 13.000 MRAP-ov

03/02/2014

Ameriška vojska zaradi nižanja stroškov in presežka protiminsko zaščitenih oklepnih vozil MRAP išče rešitev v prodaji teh vozil oz. razgradnji.

ZDA iščejo rešitev za odvečna oklepna vozila v Afganistanu

19/03/2014

Ameriška vojska se že nekaj mesecev ubada s težavo kam z odvečnimi oklepnimi vozili, ki jih uporabljajo v Afganistanu – jih bodo prodali ali uničili?

ZDA bodo Slovaški podarile za 20 milijonov USD vojaške opreme

09/12/2013

Slovaška vojska je prejela prvo oklepno vozilo MRAP Navistar MaxxPro in komunikacijske sisteme, sledijo pa puške, čelade,…

ZDA bodo Grčiji podarile 300 oklepnikov M113

05/02/2014

Ameriške oblasti so odobrile prenos 250 do 300 oklepnih vozil M113A3 Grčiji, vendar pod pogojem, da Grčija plača za stroške transporta.

Povezani članki