ZDA iščejo rešitev za odvečna oklepna vozila v Afganistanu

by Urednik

PAKISTAN SE ZANIMA ZA PROTIMINSKO ZAŠČITENA OKLEPNA VOZILA (MRAP)

Ameriška vojska se že nekaj mesecev ubada s težavo kam z odvečnimi oklepnimi vozili, ki jih uporabljajo v Afganistanu. Ena možnost je uničenje, cenejša za ZDA pa prodaja drugim državam. Vojske ostalih držav zaenkrat ne kažejo pretiranega zanimanja, nekatere pa verjetno čakajo nazadnji trenutek in še nižjo ceno.

Pakistan je ena redkih držav, ki že dalj časa kaže zanimanje za oklepna vozila s protiminsko zaščito (MRAP-Mine-Resistant Ambush Protected), ki jih Ameriška vojska uporablja v Afganistanu. ZDA na trgu ponujajo več tisoč MRAP-ov, saj menijo, da se jim transport v domovino ne splača, poleg tega pa načrtujejo po letu 2016 obdržati le dve vrsti oklepnih vozil iz razreda MRAP.  To bosta Oshkosh M-ATV in Navistar maxxmro dash.

ZDA načrtujejo umik Ameriške vojske iz Afganistana do konca letošnjega leta, zato si želijo čim prej prodati protiminsko zaščitena oklepna vozila (MRAP), v nasprotnem primeru pa jih bodo primorani uničiti. Stroški uničenja posamezne en stroj na kraju samem stane 10 tisoč dolarjev, medtem ko prevoz v ZDA 50 tisoč dolarjev ali več.

MRAP MaxxPro Dash in M-ATV

Uničenje pa ni pogodu proizvajalcem teh vozil (Navistar, Oshkosh in BAE), saj bi s tem izgubila pogodbe za dobavo nadomestnih delov. Ameriška vojska ima (je imela) v Afganistanu nameščene za 35 milijard dolarjev vredne vojaške opreme, kar 20 odstotkov (za 7 milijard USD) pa je želijo odprodati (oz. uničiti), med drugim tudi vsaj 13.000 oklepnih vozil s protiminsko zaščito. Poleg oklepnih vozil MRAP Američani zaveznikom ponujajo tudi terenska vozila hummve, vojaške tovornjake in ostalo opremo.

Vsekakor je ena izmed rešitev Američanov prodaja MRAP-ov Pakistanu, ki meji na Afganistan. Pakistanska vojska ima namreč že sedaj resne težave z militantnimi skupinami (tudi iz Afganistana), njihova vozila pa niso tako dobro zaščitena kot ameriška. ZDA so bile desetletja glavni dobavitelj orožja Pakistanu, prodaja pa se je dramatično upočasnila po vojaški akciji v kateri so Američani  v Pakistanu ubili Osamo bin Ladna leta 2011.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

VIDEO: Ameriški MRAP M-ATV v Afganistanu

Ameriška vojska zaradi nižanja stroškov in presežka protiminsko zaščitenih oklepnih vozil MRAP išče rešitev v prodaji teh vozil oz. razgradnji.

Povezani članki