ZDA iščejo nov dom za 13.000 MRAP-ov

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA BO UPOKOJILA TISOČE OKLEPNIH VOZIL, DA BI ZNIŽALA STROŠKE

Ameriška vojska zaradi nižanja stroškov in presežka protiminsko zaščitenih oklepnih vozil MRAP išče rešitev v prodaji teh vozil oz. razgradnji, kar pa prineslo velike izgube proizvajalcev nadomestnih delov.

Medtem ko vodilni možje v Pentagonu upajo, da bodo prihranili veliko denarja z razgradnjo več tisoč  protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP-Mine-Resistant Ambush Protected), ki so jih kupili šele pred nekaj leti za več kot 25 milijard USD, bi to obrambnim pogodbenikom prineslo velike izgube. Podjetja Navistar, Oshkosh in BAE bi tako izgubila pogodbe za dobavo nadomestnih delov za 13.000 teh vozil, če jih Ameriška vojska ne bo prodala drugim državam, poroča Wall Street Journal.

Ameriška kopenska vojska, Ameriški marinci in drugi uporabniki znotraj Ameriške vojske nameravajo ohraniti okoli 11.000 vozil MRAP, preostale pa upokojiti. Približno 6.500 protiminsko zaščitenih oklepnih vozil se še vedno uporablja v Afganistanu, vendar bo večina do konca umika ZDA že prepeljena v domovino. Tudi približno 6.000 starejših modelov vozil MRAP, ki so se uporabljali že v Iraku, so že prepeljani v ZDA, kakšnih 1.600 pa je še v Kuvajtu. Večino od teh vozil nameravajo upokojiti in razgraditi, če ne najdejo novih uporabnikov zanje.

Razgradnja protiminsko zaščitenih oklepnih vozil bi bila hud udarec za podjetje Navistar, ki je izdelala skoraj 9.000 vozil od skupno 27.000, kolikor jih je kupil Pentagon. Dohodki Navistarja so že lani padli za 51%, saj je povpraševanje za oklepna vozila in nadomestne dele usahnilo. Podjetje Oshkosh napoveduje, da bi lahko prodaja upadla v letošnjem letu za približno 40%, potem ko je leta 2013 za 23% .

Ameriško protiminsko zaščiteno oklepno vozilo MRAP

Podobna je zgodba tudi pri BAE, ki zapira tovarno za izdelavo oklepnih vozil v Sealyu v Texasu zaradi pomanjkanja dela in se bori obdržati tovarno v Yorku v Pensilvaniji PA z nadomestnimi deli za oklepnike bradley.

Pentagon je že lani obvestil zavezniške države, da prodaja 13.000 protiminsko zaščitenih oklepnih vozil MRAP, vendar pa je bil odziv mlačen, saj so vozila iz Afganistana zelo obrabljena, je dejal Alan Estevez. Za vozila pa naj bi se zanimala ameriška policija, 200 MRAP-ov so že prejeli od avgusta, pogovarjajo pa se še za dodatnih 750, kot tudi zasebna varnostna podjetja.

Tako je lahko lokalna policija v mestu Ohio dobila eno vozilo MRAP za samo 2000 dolarjev, za novo tovrstno vozilo pa bi odšteli kot pravijo kar 188.000 USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Ameriško protiminsko zaščiteno oklepno vozilo MRAP

Povezani članki