Majski dnevi odprtih vrat Slovenske vojske

by Urednik

15. maj – dan Slovenske vojske

15. maj je dan Slovenske vojske in bo zaznamovan z osrednjo slovesnostjo v Kranju, poleg tega se bo tradicionalno Slovenska vojska predstavila civilni družbi z majskimi dnevi odprtih vrat slovenskih vojašnic. 

Dan Slovenske vojske zaznamuje mejnik iz časa priprav na osamosvojitev, ko je Slovenija začela samostojno urejati tudi obrambni sistem, tako so v takratni slovenski Teritorialni obrambi 15. maja 1991 sprejeli na obvezno služenje vojaškega roka prvo generacijo slovenskih nabornikov, ki so služenje domovini opravili v dveh učnih centrih: v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 nabornikov.

Letošnja osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske bo v četrtek, 15. maja, v Vojašnici Petra Petriča v Kranju in bo odprta tudi za javnost. Poleg tega bo Slovenska vojska ob svojem prazniku v maju tradicionalno odprla vrata vojašnic, kamor vabi vse, ki želijo preživeti dan med slovenskimi vojaki in vojakinjami.

V Celju in Postojni je druženje Slovenske vojske s civilno družbo bilo že 25. aprila (fotogalerija). V Postojni so se predstavili tudi ameriški vojaki, ki s Slovensko vojsko na vadišču Postojna sodelujejo na vojaški vaji Rock Proof 2. Naslednji termini dnevov odprtih vrat slovenskih vojašnic si sledijo takole: 9. maj (Pivka, Ljubljana Moste), 10. maj (Ljubljana Moste, Cerklje ob Krki, Murska Sobota), 16. maj (Vipava), 17. maj (Bohinjska Bela, Slovenska Bistrica), 24. maj (Kranj, Maribor, Koper), 30. maj (Novo mesto) in 7. junij (Ljubljana Šentvid). Programi aktivnosti v posamezni vojašnici so vam na voljo na spletni strani Slovenske vojske.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska, Postani vojak 

Dnevi odprtih vrat slovenskih vojašnic:

9. maj  – Vojašnica Stanislava Požarja (Pivka), Vojašnica Edvarda Peperka (Ljubljana Moste);

10. maj – Vojašnica Edvarda Peperka (Ljubljana Moste), Vojašnica Jerneja Molana (Cerklje ob Krki), Vojašnica Murska Sobota (Murska Sobota);

15. maj – osrednja prireditev ob 23-i obletnici prve generacije slovenskih nabornikov v Vojašnici Petra Petriča v Kranju;

16. maj – Vojašnica Janka Premrla Vojka (Vipava);

17. maj – Vojašnica Boštjana Kekca (Bohinjska Bela), Vojašnica Vincenca Repnika (Slovenska Bistrica);

24. maj – Vojašnica Petra Petriča (Kranj), Vojašnica generala Maistra (Maribor), Potniški terminal v Kopru – 430. mornariški divizion SV (Koper);

30. maj – Vojašnica Franca Uršiča (Novo mesto);

7. junij – Vojašnica slovenske Teritorialne obrambe (Ljubljana Šentvid).

V vojašnici Vojašnica Franca Rozmana Staneta v Celju in Vojašnica barona Andreja Čehovina v Postojni je druženje Slovenske vojske s civilno družbo potekalo že 25. aprila 2014.

Povezani članki