V Postojni začetek vojaške vaje Takojšen odgovor 2014

by Urednik

Mednarodna vojaška vaja “Takojšen odgovor 2014″ (“Immediate Response” – IR14)

V nedeljo, 17. avgusta 2014, se je s slovesnostjo pred Postojnsko jamo začela ena letošnja osrednja vaja Slovenske vojske –  “Takojšen odgovor 2014” (“Immediate Response”),  ki bo potekala vse do 30. avgusta 2014.

Poleg pripadnikov Slovenske vojske na mednarodni vojaški vaji, ki poteka hkrati še na Hrvaškem in v Nemčiji, sodelujejo še vojaki iz enajstih držav. Nosilci mednarodne vojaške vaje “Takojšen odgovor 2014” (pojavlja se tudi ime “Takojšen odziv 2014”) so Poveljstvo Ameriške kopenske vojske za Evropo (USAREUR), Slovenska vojska ter Hrvaška vojska.

Poleg držav članic zveze Nato (Slovenija, ZDA, Hrvaška, Danska, Velika Britanija in Madžarska) so na letošnji izvedbi vaje Immediate Response prisotne tudi vojaške sile iz Albanija, Črna Gora, Makedonija, BiH in Kosova, kar je po mnenju slovenskega poveljnika vaje brigadirja Mihe Škrbinca izredno pomembno za nadaljnje sodelovanje in njihovo asimilacijo v sistem obrambe zveze Nato.

Vaja Takojšen odgovor 2014 je odlična priložnost za Slovenijo, da kot enakopravna članica zveze Nato sodeluje pri organizaciji takšne vaje, pridobiva znanje vojaško bolj razvitih držav in jih povezuje z balkanskimi državami, s katerimi imamo dobre odnose.

Ob tem je slovenski poveljnik vaje Miha Škerbinc dodal, da je vaja izredno pomembna za 1. brigado Slovenske vojske, iz katere je večina sodelujočih  pripadnikov SV, predvsem s   stališča urjenja v trenutnih težkih gospodarskih razmerah. Sodelujoče države namreč v primeru skupne vaje potrošijo veliko manj proračunskih sredstev kot v primeru samostojne organizacije takšne vaje:  Ministrstvo za obrambo RS bo tako v skupen proračun vaje, ki znaša okoli 440.000 evrov, prispevalo 140.000 evrov.

Letošnja četrta in zadnja osrednja vaja Slovenske vojske “Takojšen odgovor 2014” (“Immediate Response”) poteka od 18. do 30. avgusta v Sloveniji, na Hrvaškem in v Nemčiji (Poveljstvo Ameriške kopenske vojske za Evropo – USAREUR) . Mednarodna vaja “Immediate Response” je tudi že ustaljena vojaška vaja v regiji in jo sponzorira poveljstvo Ameriške kopenske vojske v Evropi.

Slovesnost ob začetku vojaške vaje Immediate response 2014 (

Ob otvoritvi vaje, ki je bila odprta za javnost, je Slovenska vojska na ogled postavila nekatere oborožitvene sisteme.

Več o vojaški vaji Takojšen odgovor 2014 bomo poročali v prihodnjih dneh. V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate potek slovesne otvoritve vaje, govore slovenske poveljnika vaje brigadirja Mihe Škerbinca, ameriškega poveljnika vaje Jefferya Meekerja, načelnika GŠ SV Dobrana Božiča in generalmajorja Walterja E. Piatta, kot tudi nastope Ota Pestnerja, Orkestra Slovenske vojske in člane Dixie benda Oboroženih sil ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: revija Obramba

VIDEO: Otvoritev vaje Takojšen odziv 2014

 

Povezani članki