Vaja »Ščit 2014 – Štit 2014« na rtu Kamenjak

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA NA RTU ISTRE VADI S SISTEMI IGLA-S

Na vojaškem poligonu Rt Kamenjak v Premanturi pri Puli v teh dneh poteka mednarodna vojaška vaja Ščit 2014 (Štit 2014). Vojaška vaja Ščit je najstarejša vaja   Hrvaške vojske, ki tokrat poteka že dvajsetič po vrsti.

Gre za integrirano vojaško vajo, v kateri sodeluje 600 pripadnikov enot Oboroženih sil in Ministrstva za notranje zadeve Republike Hrvaške ter Oboroženih sil Republike Slovenije. Vaja ima namen vpogleda v stopnjo bojne pripravljenosti in izurjenosti topniških in raketnih enot zračne obrambe v streljanju na cilje v zračnem prostoru.

Na bojnem streljanju z lahkimi prenosnimi sistemi (LPRS) zračne obrambe poleg hrvaških sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske. Cilj Slovenske vojske je uvedba lahkega protiletalskega raketnega sistema (LPRS) 9k38 igla-S (NATO: SA-24-grinch) v operativno uporabo, pripadniki Logistične brigade pa skupaj z gostitelji zagotavljajo skupno logistično podporo, kar sledi načelu pametne obrambe (Smart Defense).

Prenosni raketni sistem igla

Mednarodna vojaška vaja »Ščit 2014«, na kateri sodeluje 89 pripadnikov enot zračne obrambe in Logistične brigade Slovenske vojske, se bo zaključila v ponedeljek 14. aprila 2014 s predstavitvijo za visoke goste in predstavnike medijev. Predstavitev si bo ogledal tudi poveljnik Logistične brigade Slovenske vojske polkovnik Milan Žurman.

Pripravil: B. Knific, foto: arhiv MORH

VIDEO: Hrvaška vojaška vaja Štit 2013

Povezani članki