Umrl Mihail Kalašnikov, konstruktor AK-47

by Urednik

UMRL KONSTRUKTOR NAJBOLJ RAZŠIRJENE PUŠKE AK-47 KALAŠNIKOV

Ruski mediji so danes sporočili novico, da je v 94-letu umrl legendarni ruski konstruktor ene najbolj razširjenih in najbolj priljubljenih avtomatskih pušk AK- 47 Mihail Kalašnikov.

O poslabšanem zdravju ruskega orožarskega konstruktorja smo poročali že nekajkrat, med drugim tudi, da so se njegove zdravstvene težave začele v mesecu juniju, ko so mu v Moskvi operativno vstavili spodbujevalec srca, nato so ga kmalu sprejeli na intenzivno nego. Čeprav so objavili, da je njegovo zdravstveno stanje resno, vendar stabilno, pa je konstruktor v bolnišnici v Iževsku v republiki Udmurtia po dolgotrajni bolezni umrl.

Mihail Kalašnikov (Mikhail Timofeyevich Kalashnikov, rusko: Михаил Тимофеевич Калашников, 10. november 1919 – 23. december 2013)je razvil koncept zanesljive jurišne puške za sovjetsko pehoto med drugo svetovno vojno. V času njegovega okrevanja v Kazahstanu leta 1941 je hitro izdelal prototipno različico svoje jurišne puške v delavnici lokalnega železniškega depoja. Preizkušanje in dodelava prvega modela je trajala kar 5 let, ko je leta 1946 uspešno opravil še zadnjo serijo testiranj na strelišču.

“Povedali so mi, da ko so Stalinu prvič pokazali AK- 47, ga je vzel v svoje roke in ga ni spustil med hojo okoli njegovega urada v Kremlju do konca dneva,” je Kalašnikov zapisal v svojih spominih.

AK -47 je šel v masovno proizvodnjo v februarju 1947, dve leti pozneje pa ga je že uporabljala Sovjetska vojska,  Mihail Kalašnikov pa je pri 30-ih prejel Stalinovo priznanje, kasneje pa še Leninova priznanja in naziv socialističnega junaka.

Jurišna puška AK-47 Kalašnikov

Po ocenah naj bi bilo po vsem svetu od leta 1947 narejenih več kot 100 milijonov jurišnih pušk AK- 47 kalašnikov (za primerjavo: ameriških M-16 je bilo izdelanih 7 milijonov).

Več o jurišni puški AK-47 si poglejte v spodnjem dokumentarcu z naslovom Zgodbe o jurišni puški AK-47 kalašnikov.

Robustna, zanesljiva in enostavna za uporabo AK – 47 je še vedno zelo priljubljena tako v oboroženih silah mnogih držav, gverilskih skupin, pri teroristih in gverilcih v vsaj 55 državah.

Proizvodi z napisom ​​AK- 47, celo vodka in pesem, se proizvajajo in pojavljajo v približno 30 državah, med drugim v Egiptu, Bolgariji, na Kitajskem, v Izraelu, na Nizozemskem, Finskem, Švedskem, v Južni Afriki in Indiji.

Vendar pa Rusija poudarja, da trpi velike izgube zaradi ponarejanja jurišnih pušk kalašnikov, ki naj bi jih proizvajali v vsaj 15 državah, še posebej v vzhodni Evropi.

Tako naj bi  kalašnikov proizvajalcev Izhmash prodal le 10-12 odstotkov od milijona pušk kalašnikov , ki se prodajajo po vsem svetu letno, ostalo pa naj bi bili ponaredki.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Zgodbe o jurišni puški AK-47 kalašnikov

Povezani članki