Rusija v Sirijo pošilja svoja bojna letala in helikopterje

by Urednik

RUSIJA SE BO NEPOSREDNO VKLJUČILA V SPOPADE Z ISLAMSKO DRŽAVO V SIRIJI

Rusija bo začela vojaško posredovanje v Siriji, kjer bo imela Ruska vojska svojo stalno vojaško bazo z nekaj tisoč vojaki, s svojimi bojnimi letali in jurišnimi helikopterji pa se bodo spopadli z Islamsko državo (ISIS) ter sirskimi uporniki, poroča izraelski Ynet News.

Ruski piloti naj bi začeli prihajati v Sirijo v prihodnjih dneh in začeli z napadi na položaje pripadnikov militantne skupine Islamska država ter sirskih uporniških skupin z bojnimi letali in helikopterji Ruskih letalskih sil. Ruske oblasti so velike zaveznice sirskega predsednika Bašarja al Assada in bodo s Sirsko vojsko vodile usklajene zračne napade na sovražnikove položaje.

Viri na ruskem obrambnem ministrstvu so informacijo izraelskega Ynet-a že zanikale, vendar številni vojaški strokovnjaki menijo, da je obstaja velika verjetnost za vključitev Rusije v spopade proti ISIS-u v prihodnjih tednih.

Nekateri zahodni vojaški strokovnjaki menijo, da je Rusija v Sirijo že poslala ekspedicijske sile, ki bodo pripravile letalsko oporišče v bližini Damaska na prihod ruskih letal in helikopterjev. Sirske letalske sile imajo v okolici Damaska kar 6 vojaških letalskih baz, ni pa znano v kateri bo glavni štab Ruskih letalskih sil.

V prihodnjih tednih naj bi v Sirijo prišlo na tisoče ruskih vojaških kadrov, vključno s svetovalci, inštruktorji logističnega osebja, tehničnim osebjem, pripadniki zračnoobrambnih sil in pilotov bojnih letal ter helikopterjev. Rusija in Sirija sta se sicer pred dnevi dogovarjali o dobavi lovcev MiG-29 in jurišno-trenažnih letal Jak-130 za potrebe Sirske vojske, vendar ni znano, s katerimi letali in helikopterji bodo Rusi prileteli v Sirijo.

Vključitev Rusije v spopade proti ISIS-u v Siriji bo nedvomno spremenilo potek dogodkov na Bližnjem vzhodu, tako prenehanje samostojnih operacij izraelskih in turških letal (slednji so se z letalskimi operacijami pred dnevi le vključili v ameriško koalicijo proti iSIS-u) proti Sirski vojski ter Kurdom, kot tudi napram Islamski državi in sirskim upornikom. S tem bodo zaščitene tudi nove pošiljke orožja iz Rusije, saj se je v zadnjih letih večkrat zgodilo, da so jih ruske ladje pripeljale, ko pa so jih prevzeli sirski vojaki, so jih uničile izraelske bombe.

Ruska letala bodo nedvomno ščitila sirsko nebo pred nepotrebnimi “gosti” in dala nov zagon režimu Bašarja al Assada. Čas prihoda Ruske vojske pa ni naključen – njihov cilj je ohranitev sedanje sirske oblasti, ki pa ji Islamska država že “diha za ovratni”. Sirski observatorij za človekove pravice je namreč pred dnevi poročal, da ISIS še nikoli ni bil tako blizu središču Damaska.

Zahodni diplomatski viri so pred kratkim poročali, da je med Rusi in Iranci potekala serija pogajanj, predvsem s poudarkom na ISIS in grožnjah, ki jih ta predstavlja za Assadov režim. Kot rezultat naj bi državi dosegli strateško odločitev: vložili bodo vse napore, potrebne za ohranitev Asada na oblasti, tako da bo lahko Sirija še naprej delovala kot pregrada in preprečevala širjenje ISIS-a ter islamističnim milic v nekdanje sovjetske islamske republike.

Rusija pa ni edina država, ki usklajuje svojo politiko na Bližnjem vzhodu z Iranci. Tudi ZDA so vključile predstavnike iranskega režima v skupno prizadevanje proti Islamski državi v Iraku. Zdi se, da ameriška vlada trenutno vidi Iran kot osrednje in nujno potrebne sile v boju proti ISIS v Iraku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015. Prostih le še nekaj mest !!

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki